Önző önkéntesség

Amióta az önkéntesünk lett, egy csodálatos világ tárul ki előtte. Ménesi Gizella arról ír, hogy meglátta a kutya mögött az embert. Megértette, hogy egy vakvezető kutya a mobilitás, az életkedv, a teljesebb élet egyik feltétele.

A problémamegoldás, megoldáskeresés, segíteni akarás mindig is része volt a személyiségemnek. Aki már próbálta, tudja, hogy nem könnyű megfelelően segíteni.

Pár évtizednyi botladozás után 2,5 évvel ezelőtt kerültem kapcsolatba az alapítvánnyal egy nagyon kedves kollégámon keresztül. Kiskutya nevelési lehetőség, mint önkéntes munka? Ezt pont nekem találták ki. Ez egy olyan feladat, ami egy meglévő szenvedélyhez, a kutyázáshoz, a természetjáráshoz közvetlenül kapcsolódik. Kapok egy csodálatos tenyészszukát, akire vigyázni kell? Ez a feladat rám van szabva.

Megérkezett Zina a családunkba, azzal a tervvel, hogy sok-sok vakvezető palántát fog a világra hozni. Egy vidám, bohókás év után eljött a várva várt pillanat és megszületett az O alom. 11 sárga kutyus, akik 8 hetes korukig éltek velünk, majd kirepültek a kölyöknevelő családokba.

Közben megismerkedtem az alapítvány munkatársaival és sok önkéntessel. Csupa-csupa jószívű és elfogadó embert ismertem meg. Sok közös tevékenységben, feladaton vidáman együtt dolgozva egy olyan társaság része lettem, amiről korábban azt sem hittem el, hogy ilyen létezik.

A következő megértési szint eléréséhez az kellett, hogy akikért dolgozunk, a látássérültekkel is legyen lehetőségem megismerkedni. „Lássuk meg a kutya mögött az embert”. Megérteni, hogy az, ami nekünk móka és kacagás, az az ő életükben a mobilitás, az életkedv, a teljesebb élet egyik feltétele.

Zina második almából Utópia velünk marad egy évig, terveink és reményeink szerint majd egy látássérült embertársunk segítsége lesz hosszú éveken át.

Látva és megismerve látássérült embertársaink életét, akik nap mint nap megküzdenek a közlekedéssel, a tanulással, diplomát szereznek és dolgoznak, családot vállalnak, sportolnak…. egy csodálatos világ tárul ki előttünk, jó példát és mintát mutatva mindenkinek kitartásból és elfogadásból.

Kérjük támogasd adód 1%-ával a vakvezető kutyák kiképzését! 1% adószámuk: 18449149–1–05
Magyarországon több vakvezető kutyára van szükség. Sokan várakoznak vakvezető kutyára alapítványunknál. A várólistánkon átlagosan 40-50 fő van. Jelenleg 12 kutyánk áll kiképzés alatt, és ha minden a terveink szerint sikerül, akkor 30 kölyök fog megszületni nálunk ebben az évben, akikből a jövő évben vakvezető kutya válhat.