Nemzetközi együttműködés a vakvezető kutyák képzésére

A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola is aktívan részt vett abban az Európai Uniós pályázatban, melyben a magyarországi Búzavirág Alapítvány egy határon átívelő projekt keretében látássérült emberek megsegítése érdekében partnerségre lépett a szatmárnémeti Angel Dog Egyesülettel, valamint az ukrajnai Dyvosvit Vakokért Egyesülettel. A három civil szervezet által megnyert pályázat az ENPI Magyarország–Szolvákia–Románia–Ukrajna határon átívelő együttműködési program keretében valósul meg. A közös program fő célja a látássérült személyek számára kidolgozott rehabilitációs módok átvétele.

Leendő kiképzők tapasztalatszerző útja
Leendő kiképzők tapasztalatszerző útja

A program keretében lezajló első közös tábor Miskolcon került megrendezésre. A majdani kutyakiképzők kipróbálták a lefedett szemes közlekedést Mezősi Tamás felügyeletével és Dió kutyájával. Plenáris és kiscsoportos szakmai előadásokon, beszélgetéseken cserélték ki a rehabilitációs tapasztalataikat; a Búzavirág Alapítvány és a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola szakemberei tanították a vakvezető kutyák képzésének és a vak személynek való átadásának módszertanát az erdélyi, ukrán és szlovák partnereknek.
A leendő oktatók sok-sok órán keresztül kísérték Tamást és Verát, amint a kutyával való együttműködést tanítják látássérülteknek, majd kipróbálhatták a saját bőrükön is, hogy mennyire nem egyszerű még az olyan tényleg egyszerűnek látszó feladat sem, mint behívni a kutyát, ha a gazdi nem lát. Volt kézműves foglalkozás, kirándulás is a programban, a bátrabbak még a sziklamászástól sem riadtak vissza.

 

Elméleti oktatás
Elméleti oktatás
Gyakorlati oktatás
Gyakorlati oktatás
Kézműves foglalkozás
Kézműves foglalkozás
Sziklamászás
Sziklamászás
  • Bejegyzés kelte :
  • Szerző :
  • Kategória : Hírek