Neki támadott, ahelyett, hogy védte volna

Végleg betelt a pohár Lengyel Zsófiánál. Egy biztonsági őr ordítva akarta kitessékelni egy áruházból vakvezető kutyájával együtt.

– Korábban is értek már atrocitások amiatt, hogy alig látó vagyok, de ez nem feltétlenül tűnik fel első ránézésre. Mivel egyedül nehéz lenne közlekednem, Mokka munkakutyaként jön velem mindenhova. Hiába lenne kötelességük beengedni minket a boltokba, sajnos, múlt héten háromszor is ellenállásba ütköztünk – mondta el a Blikknek Lengyel Zsófi, akit legutóbb egy székesfehérvári üzlet biztonsági őre pécézett ki. Pont a születésnapján.

– A kutyám most is teljes felszerelésben jött velem és a párommal, fegyelmezetten, a felirat pedig jól látható volt a hámján: ő egy segítő kutya. Hirtelen azt vettük észre, hogy a biztonsági őr ordítva jön utánunk. Minősíthetetlen hangnemben közölte, hogy kutya nem mehet be a boltba. A párom már megszokta, hogy magyarázkodnunk kell, de hiába mondtuk, hogy látássérült vagyok, Mokka a segítő kutyám, a férfi csak a saját igazát hajtotta – folytatta történetét Zsófi.

Egy vakvezető kutyán mindig van hám, amikor dolgozik. Ezen persze nem kell csodálkozni, hiszen e nélkül nem tudna vezetni…

Bocsánatot kért az áruház

Az áruház lapnak küldött válaszában elnézést kért a hangnemért, és úgy határoztak, érzékenyíteni fogják a munkatársakat, akár Zsófi segítségével.

„Természetesen a biztonsági őr nem megfelelő hangneme semmilyen körülmény között nem megengedett áruházainkban, sajnáljuk, hogy így érzékelte a vásárló, és ezért még egyszer elnézést kérünk!

Ebből az esetből leszűrve a tanulságot, a munkatársaink képzésére és érzékenyítésére még nagyobb hangsúlyt fektetünk. Annál is inkább, mert az esélyegyenlőség és a szolidaritás kiemelt helyen szerepel az alapelveink között, a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása pedig a cég HR politikájának egyik alappillére. Biztonsági szolgálatunk ezért az eset kapcsán soron kívül ismételt oktatást szervez. Szándékunkban áll felkérni az érintett hölgyet is, hogy vegyen részt a tréningen, ossza meg velünk a tapasztalatait” – írta a Blikk megkeresésére az áruház.

Mi a véleményünk erről?

Mivel Zsófi kutyáját mi képeztük, minket is megkeresett a Blikk. Gyakran előforduló problémáról van szó, ezért a következő sorokat a biztonsági őröket foglalkoztató nagyobb cégeknek is igyekszünk eljuttatni.

A legfontosabb információ, hogy vakvezető kutyával mindenhova be lehet menni, ahová a látó emberek beléphetnek. Erről jogszabály rendelkezik.

A  lényeg, hogy a jogszabály a kiképző szervezet logóját teszi kötelezővé:

“A segítő kutyát megkülönböztető jelzéssel kell ellátni, amelyen a 3. § (1) bekezdés szerinti kutyát kiképző szervezet logójának szerepelnie kell.”

(27/2009. SZMM rendelet 2. § (2) )

Az esetek többségében ez vakvezetőknél alapvetően a hámon szokott lenni. Ritkább esetekben azonban, mint pl. egy hosszabb utazás, lehet, hogy a gazdi leveszi a hámot. A kutyákon lévő számozott biléta is alkalmas az azonosításra és azon is ott van az iskola logója.

A jogsértések nem feltétlenül kártérítési ügyek és nem is biztos, hogy mindig a bírósághoz érdemes fordulni. Az első fórum az alapvető jogok biztosa. https://www.ajbh.hu/ebff

Az igazolvány egyik oldala

Így néz ki minden vakvezető kutyás igazolvány – biztonsági őrök figyelmébe ajánljuk

A vakvezető kutyákat messziről fel lehet ismerni arról, hogy úgynevezett vakvezető hámot viselnek. Ennek a hámnak az a funkciója, hogy a látássérült ember a kezében tartja, és a kutya ezen keresztül tökéletesen tudja vezetni. Ezzel a “felszereléssel” persze nem élnek vissza rosszhiszemű emberek, hiszen aki lát, annak mi haszna volna ebböl, aki meg nem lát, nem egy szélhámos bajkeverő, vagyis annak simán joga van bemenni bármilyen üzletbe. Ezért csodálkozunk azokon a biztonsági őrökön, akik valamilyen okból nem hisznek a saját szemüknek. Mert igazából észre sem kellene venniük a vakvezető kutyásokat. De ha mégis további bizonyítékokra van szükségük, akkor a hámról leolvasható a vakvezető kutya iskola neve. De ha ez sem volna elég, akkor a vakvezető kutyás igazolvány felmutatása következik. Tehát az a biztonsági őr, akinek ez a három lépés biztonság szempontból nem elegendő, és csak azért se enged be egy ilyen párost, nehezen tekinthető alkalmasnak a feladatára.

2021-ben nem Zsófié az egyetlen botrányos eset. Samu Attila pert nyert a BKV ellen, miután megsértették a jogait vakvezető kutyás közlekedése közben.

  • Bejegyzés kelte :
  • Utolsó módosítás :
  • Szerző :
  • Kategória : Hírek