Mi történt 3 naposan?

Megszülettek tenyésztői programunk első kiskutyái, Fiera kölykei. Hat sárga kölyök, öt kan, egy szuka. A kölykök az anyai gondoskodásnak köszönhetően szépen fejlődnek, súlyuk gyarapodik és a mozgásuk is egyre ügyesebb. A 3 napos kor ideális ahhoz, hogy elvégezzük első kölyöktesztünket a kicsikkel. A teszt során olyan kérdésekre próbáljuk a választ keresni, mint pl. a mozgásigény, az önállóság, a zsákmányszerző ösztön és az érzékenység.

Kézben tartott kicsi kutyus
3 napos korban ideális felmérni a kiskutyák mozgásigényét, önállóságát, zsákmányszerző ösztönét és érzékenységét

A teszt nem tart tovább 4 percnél és sem a kicsiknek, sem a mamájuknak nem tűnik fel, hogy mi éppen jegyzetelve és az időt mérve vizsgálódunk. Mint ahogy arra számítani lehetett, az alom nagyon egységes lett és az előzetes elvárásainknak megfelelően számunkra a legideálisabb tulajdonságokkal rendelkeznek. 8 hetes korig két kölyöktesztet csinálunk meg velük, az egyiket 3 naposan, a másikat 6 hetesen. A két teszt standardizált elemeket tartalmaz, ami azért jó, mert objektív képet kapunk a kicsikről, mely a későbbiekben hasznos tapasztalat lehet a számunkra. Születésüktől 8 hetes korukig a kétlábú „pótmama” is sokat tud mesélni a kölykök jelleméről, hiszen sok időt töltenek el együtt. A tesztek összevetése és a 8 hét tapasztalata együttesen azt a célt szolgálja, hogy minden kölyök számára a hozzá leginkább alkalmas kölyöknevelőt választhassuk, ezzel megalapozva azt a tökéletes kapcsolatot, mely lehetővé teszi, hogy a ma még kúszó kiskutyából egyszer egy látássérült ember hű társa lehessen.

Bízunk benne, hogy a kölykökkel megalapozzuk saját tenyésztési programunkat, és kiemelkedő tehetségű vakvezető kutyákat képezhetünk belőlük. Azok, akik szeretnének segítsen felnevelni Fiera kölykeit, tájékoztatást találnak „Kölyöknevelési program” című írásunkban.  Aki az útmutatót elolvasva érez magában erőt, elszántságot, lelkesedést ahhoz, hogy elvállalja ezt a nemes küldetést, jelentkezhet önkéntes kölyöknevelőnek a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskolánál.

Infók Fiera kölykeiről: itt