Megmutatták, mit tudnak a jövő vakvezető kutyái

Már három hónaposan részt vesznek a kicsik a kölyöktalálkozón, hogy szokják a nagyobb közösséget, és hogy erősítsék a kapcsolatukat kölyöknevelőikkel. Persze a játékról sem feledkeznek meg: boldogan rohannak, ismerkednek és sorban állnak egy-egy simogatásért.

Az M betűs labradorok szépen ülnek kölyöknevelőik mellett "libasorban", középen Katlin és Morris
Kölyöknevelőink az M betűs kicsikkel, valamint Katalinnal, aki születésük után gondozta a kutyusokat

Havonta egyszer találkoznak iskolánk növendékei, de emellett rendszeresen foglalkozik velük és kölyöknevelőikkel alapítványunk kölyöknevelő koordinátora is.

Nagy az öröm a Tétényi-fennsík közelében, ahol gyülekeznek a kölykök és a növendék kutyák. A meleg idő ellenére lelkesek, boldogok és alig várják, hogy tanulhassanak. Egymást meglátva eszeveszett farokcsóválásba kezdenek és önfeledt játékba feledkeznek. A kötelező, szaladgálás előtti bolha- és kullancsmentesítés azonban nem maradhat el: sorban áll minden kutya kiképzőnknél, Nyíriné Kovács Máriánál, hogy megkapják a megfelelő cseppeket.

Fekete-, csoki- és sárga színű labradorok „cukiság áradata” özönli el hamarosan a Mementó Park melletti gyülekezőhelyet, és csatlakoznak hozzájuk kölyöknevelőink saját kutyái is. A kicsik három hónaposan most ismerkednek a nagyvilággal, megtanulnak egymással kommunikálni, és egy ekkora közösségben látható már igazán, hogy elkezdtek kötődést kialakítani kölyöknevelő családjukkal.

„Mágnest kísértük el a kölyöktalálkozóra, aki nagyon boldog és elégedett kutyus” – meséli Mocsáry György, aki egy kilencéves, örökbefogadott golden retrieverrel, Marleyval érkezett a programra. – „Fantasztikus kölyök és rendkívül gyorsan tanul, büszkék vagyunk rá.”

Mágnes a sárga labrador kölyök a kamerába mosolyog
Mágnes nagyon gyorsan tanul

Hamarosan felhangzik a felhívás: irány a mező!

A friss fű, a tavaszi virágok és az izgalmas szagok kavalkádjában a kutyák már alig várják, hogy gazdáik lecsatolják a pórázukat. A megérdemelt szabadság örömében a közel harminc kutya már szinte repül is az ösvényeken. Játszanak, szaladgálnak és láthatóan majd kicsattannak a boldogságtól.

A sárga labrador kölyök lobogó fülekkel szaladgál
A kölykök legjobban a szaladgálást élvezték

Müzli nyakában a csilingelő nyakörv sokat segít Rékának, hogy mindig tudja, hogy merre jár a kis kedvence. Egyetemistaként mostanában elég sok időt tölt otthon, ezért van ideje a kölyökneveléssel foglalkozni. Hozzáteszi, hogy amúgy is úgy érezte, hogy szeretne egy picit jobban elmélyedni ebben a felelősségteljes munkában, amit az élete más területén is tud kamatoztatni.

Panni, egy leendő kölyöknevelő, aki egyelőre csak megfigyelőként érkezett a kölyöktalálkozóra. Arra gondolt, hogy szívesen csatlakozna csapatunkhoz, hogy segíteni tudjon. Külön szerencse, hogy Panni állatorvosként dolgozik, így meglehetősen jól ért a kutyákhoz, ismeri az egyes fajták különböző természetét, és a felmerülő problémák esetén is azonnal tudja, hogy mi a teendő. Azt mondja, hogy nagyon tetszik neki a találkozó hangulata, és most már eléggé biztos abban, hogy bekapcsolódna ebbe a komoly munkába.

Együtt gondolkodunk és segítjük egymást

Közben a vidám csapat odaér a mezőre, ahol néhány perces pihenő és egy kis itatás után a kutyák és kölyöknevelők felsorakoznak. Királyné Barkóczi Emese és Nyíriné Kovács Mária vezeti a foglalkozást. Elsőként a „lábhoz”-t gyakorolják pozitív megerősítéssel (jutalomfalat), mely minden további együttműködés alaphelyzete is lesz, majd a behívást gyakorolják.

Szép sorban állnak a kölyöknevelők, mellettük ülnek a kutyák
A kölyöknevelők megpróbálják lábhoz hívni a kutyákat

Tanítják a kölyöknevelőknek, hogyan vegyék rá a kölyköket a nyugodt viselkedésre, akkor is, ha egy számukra kedves idegen megy hozzájuk köszönni. Azt is megtapasztalhatják, hogy mennyire különbözőek akár az egyidős kölykök is, hiszen volt lehetőségük egymás neveltjeit is kézbe venni egy-egy gyakorlat erejéig.

“Lars már a második nevelt segítőkutyám” – mondja a gyakorlatok végén a fűben pihenve Judit. “Az első neveltem már szorgalmasan gyakorol látássérült gazdijával a közlekedésbiztonsági vizsgájukra. Lars sokkal pörgősebb és aktívabb kutya, de nagyon egymásra találtunk.”

A sárga labrador, Lars és a mellette guggoló Judit a gyönyörű virágos mezőn
Lars és kölyöknevelője, Judit hamar egymásra hangolódtak

Kis kikapcsolódás után minden kölyöknevelő megpróbálja rávenni a kiskutyáját, hogy feküdjön le láb mellett. Akad, akinek még nem sikerül elsőre megértetnie a kölyökkel, hogy mit is szeretne tőle, ezért kiképzőink egyéni tanácsokkal látják el a kölyöknevelőket. A csapat együtt gondolkodik: megosztják egymással tapasztalataikat és ötleteiket, ami szemmel láthatóan ösztönzően hat a kivitelezésre.

Zárásként megépül az ösvény, amely mentén kétoldalt finomságok és színes játékok vannak, itt kell végigmenni a kutyáknak úgy, hogy semmi nem tereli a figyelmüket. A találkozó egyik legfogósabb feladatáról van szó, ebben fejlődniük kell még, ami így is lesz, hiszen nagy az igyekezet bennük. A kölykök láthatóan boldogok, hogy jól végzik a dolgukat, a kiképzők és kölyöknevelők pedig elégedettek, amiért tanítványaik ilyen fantasztikusan együttműködnek.

  • Bejegyzés kelte :
  • Utolsó módosítás :
  • Szerző :
  • Kategória : Hírek