Megfenyegették, hogy elveszik a kutyáját

Telefonon fenyegették meg az egyik kliensünket, hogy el fogják venni tőle a kutyáját. 
Pozsgay Dóri és vakvezető kutyája, Noé egy társasházban élnek. Egyik este nagyon későn, egy rejtett számról hívták Dórit. Egy fiatal nő azzal fenyegette meg, petíciót fognak írni, hogy vegyék el tőle a kutyáját, mert az éjszaka közepén megállás nélkül ugat.
Természetesen a vádak alaptalanok, hiszen Noé hivatásából adódóan, nem ugat
Vannak olyan segítő- és munkakutyák, akik ugatással jeleznek. Ilyen például egy rohamjelző kutya, aki éjszaka is felkelti gazdáját, amikor érzi, hogy roham közeleg. A keresőkutyák számára is a munka része, hogy ugatással jelezzenek, ha a romok alatt esetleg egy embert észlelnek.

A vakvezető kutyáknál nincs szükség erre az eszközre. Munka közben soha nem ugatnak. Képzésük során azt is megtanulják, hogyan bánjanak ösztöneikkel, mi az, amit szabad, és mi az, amit nem. Az ugatás is ezek közé tartozik.

Amikor lekerül róluk a hám, ők is olyanok, mint bármelyik másik kutya. Természetesen a tanultakat nem felejtik el, de ilyenkor nem kizárt, hogy játék közben vakkantanak egyet-egyet. Előfordul, hogy amikor alszanak, álmukban motyognak és sípolnak, de ez többnyire aranyos, vicces és halk, semmi esetre sem zavaró, főleg nem a szomszédok számára.

Az egyik vakvezető kutyusunkról, Fülöpről például tudjuk, hogy ha hirtelen felkeltik legédesebb álmából, hajlamos vakkantani egyet, jelezvén: „Hé, éppen aludtam, te meg felkeltettél.” Nem tudunk emiatt haragudni rá!

A segítő munkára kiválasztott labradorok nyugodt, kiegyensúlyozott és csendes kutyák

„A genetikának is nagy szerepe van ebben. Vannak kifejezetten ugatós fajták, pl. a juhászkutyák, akiknél szelekciós szempont, hogy ilyenek legyenek, hiszen ezt használják a munkájukban. A labrador eredetileg sem az az ugatós fajta. Sőt! Munkavizsgán kizáró ok az ugatás. A segítő munkára kiválasztott labradorok pedig szintén nyugodt, kiegyensúlyozott és csendes kutyák” – mondja Komondi Piroska, alapítványunk szakmai vezetője.

Később kiderült, hogy nem kifejezetten Dóri volt a célpont, több kutyás gazdit is felhívtak, a telefonból pedig egy felvételről lejátszott hang beszélt. Nem gyakori, hogy ilyen fenyegetéssel és zaklatással találkozunk. Felháborító, hiszen senkinek nincs joga egy társat elragadni a gazdájától, természetesen egy látássérült embertől a vakvezető kutyáját sem, aki a legszorosabb értelemben családtagnak számít.

Szerencsére sikerült megnyugtatnunk Dórit, hogy Noét senki nem fogja elvenni tőle!

Senkinek nincs joga ilyen kegyetlenül becsapni és megfenyegetni egyetlen kutyás gazdát sem!