Látássérült kollégánk élete a rutinján múlt

Mindig nagyon meg kell figyelni a forgalmat a látássérült embereknek, hiába sípol vagy beszél a közlekedési lámpa, ami kifejezetten őket segíti az átkelésben. Teljesen véletlenül vettük fel videóra, hogy egy autós 60 km/h-val hajt át a piroson, amikor vakvezető kutyával közlekedő kollégánk át akart kelni a zebrán. Zoltánnak a közlekedési rutinján múlt az élete.

Amikor sípolni kezd a gyalogátkelő közlekedési lámpája, azt jelzi, hogy a látássérült ember átmehet a zebrán. De valóban elindulhat a jelzésre?

Vida Zoltán, alapítványunk munkatársa, aki vakvezető tanulóink tudását teszteli abban az időszakban, amikor képzés alatt állnak. Ha nem lenne komoly közlekedési rutinja, akkor a pirosba nagy sebességgel belehajtó személyautó elé léphetett volna. Zoltán éppen jutalmazta a tanuló kutyát, hogy ügyesen a zebrához vezette, emiatt nem indult el azonnal a zöld jelzésre utaló sípoló hangra. Azután kivárt, mert meghallotta a közeledő autót.

Egy vakvezető kutya egész életét felölelő összes költsége több, mint 5 millió forint. 
Kérjük támogasd adód 1%-ával a vakvezető kutyák kiképzését! 
1% adószámuk: 18449149–1–05
Kattints rá, így adhatod nekik: http://bit.ly/2Fisu28

„Hallottam, hogy nem lassít az autó, legalább 60 km/h-val megy, ezért nem indultam el. Nagyon kell figyelni, analizálni a forgalmat, de erre sajnos nem mindig van lehetőség, amikor sokan beszélnek a gyalogátkelőben vagy az autó hangja nem hallatszik, ilyenkor egy vak ember élete majdnem teljesen a sofőrök kezében van” – mondta Vida Zoltán.

A felvételből kiderül, hogy Zoltán és a kutya jól látható volt, nem álltak takarásban, de ez sem volt elég az autóvezetőnek ahhoz, hogy lassítson. „Ha a hangjelzés kezdetekor indulok el, akkor biztosan elüt. Mindig nagyon meg kell figyelni a forgalmat, hiába sípol vagy beszél a lámpa, ami kifejezetten a látássérülteket segíti. Felháborító, hogy ez az autóvezető tesz az egészre” – tette hozzá Zoltán. Telezöldnél volt, hogy rákanyarodtak, ezért tisztában van vele, hogy előfordulnak ilyen esetek, így nem ijedt meg most sem.

A jelenetet kiképzőnk vette fel telefonjával, persze nem ezzel a céllal, hogy elrettentő videót készítsen, hanem azért, hogy elemezzék a kutya munkáját miskolci központunkban. 

„Zolival a gyakorláskor fel sem merült bennem, hogy olyan nem várt esemény miatt kell őt biztosítanom, ami mások felelőtlensége miatt történik, alig jutottam szóhoz, annyira meglepett, hogy ilyen megtörténhet. Egyből azt néztem, hogy valóban zöldet mutat a lámpa és a zöld hangjelzés is egyértelműen a gyalogosnak ad elsőbbséget, ekkor szóltam Zolinak és erősítettem meg a felismerésében, hogy bizony egy autó a piros jelzés ellenére átszáguldott előttünk” – mondta el Királyné Barkóczi Emese.

  • Bejegyzés kelte :
  • Utolsó módosítás :
  • Szerző :
  • Kategória : Hírek