Küldetéssel vakvezető kutyákkal a határon túl

1CIMG2071Vakok és gyengénlátók segítését célzó program kezdődött „Négylábú szem” címmel október 29–30-án Ungváron, melynek keretén belül vakvezető kutyákat képeznek majd Corvallis és Ungvár testvérvárosok együttműködésével. Mivel Ukrajnában még  semmilyen  múltja nincs a vakvezető kutyák képzésének és használatának, így a kezdéshez határ menti együttműködésként magyar és román segítséget kértek. Az együttműködést megalapozta egy közös, a három ország szakembereit és érdeklődőit összefogó projekt, amelynek ezen a találkozón is aktualitása volt, hiszen a következő találkozó szakmai előkészítése is megtörtént.

Az ukrán szakemberek a projekt során, először 4 labrador kölyökkutyát vásárolnak, amelyeket a tervek szerint 18 hónapig képeznek majd. Ezután közel fél évig tart az a folyamat, amely során a látássérült emberek megtanulnak vakvezető kutyáikkal közösen közlekedni, egymásra odafigyelve élni. Későbbi tervek szerint kiképző központokat szeretnének létrehozni, hogy ezekben Ukrajna több régiójábantudjanak majd vakvezető kutyák kiképzésével és látássérült gazdához adásával segítséget nyújtani a vak és gyengénlátó embereknek.

A projektindító konferencián a miskolci székhelyű Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskolát dr. Mezősi Tamás, a Búzavirág Alapítványt pedig Németh Márta rehabilitációs tanár képviselte. A konferencia első napján a meghívott miskolci szakember a vakvezető kutyák munkájáról, és a szükséges jogszabályi háttér kialakításáról tartott előadást. A második napon gyakorlati bemutatóra és a vakvezető kutyák kipróbálására nyílt lehetőségük a leendő szakembereknek és az Ukrajna távoli részeiből is érkező látássérült embereknek.1CIMG2102 1CIMG2085 1CIMG2058

  • Bejegyzés kelte :
  • Szerző :
  • Kategória : Hírek