Kis labradorok várják a kölyöknevelőket

A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola jelentkezőket vár kölyöknevelő programjába. A résztvevők szeretettel, odafigyeléssel segítenek megalapozni, hogy a kis jelöltekből igazi vakvezető kutyák lehessenek. 

A képen egy család ölel egy fekete labrador kölyköt.
Családi körben (Fotó: Millók Tamás)

Kutyakiképző vagy? – kérdezik gyakran az utcán Sápi Andreától, amikor meglátják a zsemleszínű labradorral. Kicsit más a helyzet, ugyanis Andrea és családja fél éve vállalta el, hogy a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola kölyöknevelő programjában otthont ad Houstonnak.

„Azért vállaltuk el a kölyökkutya nevelését, mert tudjuk, hogy egy vakvezető kutyával kinyílik a világ a leendő gazdik előtt. Minél többen vagyunk kölyöknevelők, annál jobb lesz a gazdiknak” – mondta Sápi Andrea. Ezért álltak neki a második kutyus nevelésének.

Andrea elmondta, hogy nem kell kutyakiképzőnek lenniük, ehhez az alapítvány szakemberei értenek, viszont minden támogatást megkapnak, hogy barátságos, nyugodt kutyust adhassanak át az egy-másfél éves program végén. Houston várhatóan ősszel kezdheti el valódi vakvezető kutyás tanulmányait.

Andrea hasznosnak tartja a felkészítő tanfolyamot és a folyamatos tanácsadást, a jó hangulatú havonta ismétlődő találkozókat, amikor sok kutya játszik és tanul együtt, a kölyöknevelők pedig tapasztalatot cserélnek és segítséget kapnak az alapítvány kiképzőitől.

Új ismerősökkel és hasznos ismeretekkel lett gazdagabb a család, amióta kölyöknevelők lettek:

„Rájöttem, hogy szinte ugyanazt tanítom meg a kutyának kölyöknevelőként, amit a saját kutyussomnak is megtanítanék, hogy jó fej legyen, hogy öröm legyen vele egy helyen élni” – mondta Andrea.

A képe egy sárga labrador kölyök a szájába fogja a vakvezető hám végét.
A jövő reménysége

Megkértük, hogy említsen néhány példát, ami minden kutya életében fontos, és a későbbiekben meg tudja tanítani a család kutyájának is:

– engedelmeskedjen a gazdájának: például megálljon a járdaszélen, leüljön, ne húzza a pórázt

– tömegközlekedésen és személyautóban megfelelően közlekedjen

– barátságosan viselkedjen idegen emberekkel és idegen kutyákkal

– engedje megnézni a fülét, lábát, ami nemcsak a látássérült gazdi esetében fontos, hanem az állatorvosi vizsgálatok esetében is

A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola jelentkezőket vár kölyöknevelő programjába, akik szeretettel, odafigyeléssel segítenek megalapozni, hogy a kis jelöltekből igazi vakvezető kutyák lehessenek.

Jelentkezés:

Komondi Piroska, piros@barathegyi.org

+36 46 311 236

  • Bejegyzés kelte :
  • Utolsó módosítás :
  • Szerző :
  • Kategória : Hírek