Jutalomfalattal vagy anélkül oktassam a kölyök kutyámat?

Vakvezető kutya kiképzőink válaszolnak olvasónk lényeges kérdésére, hogy jutalomfalattal vagy anélkül oktassa kölyökkutyáját, mert mindenki mást mond. De Mi nem 🙂

Egyik kutyánk nézi a kiképző felé nyújtott karját
Ügyeljünk arra, hogy a szociális jutalomra is jól reagáljon a kutya

“Van egy 10 hetes labradorom és teljes tanácstalanságban vagyok hogyan oktassam. Jutalomfalattal vagy anélkül, mert mindenki mást mond. Ti használtok jutalomfalatot oktatáshoz? Ha időtök engedi és válaszolni tudtok, megköszönném.”

Nyíriné Kovács Mária kiképzőnk válasza: “Tapasztalatom szerint a labradort nagyon jól lehet jutalomfalattal tanítani, de egyéves korára fokozatosan el kell hagyni, addig következetesen kell vele bánni, ügyelve arra hogy a szociális jutalomra is működjön a kiskutya. Tehát, ha az mondom, hogy ülj és erre leül, de én csak szóban dicsérem és megsimogatom, az is megerősítse őt, és ne dacolva várja a falatkát. Sajnos könnyen át lehet esni a ló túloldalára, és lehet egy nagyon jutalomfalat mániás kutyát is faragnunk a kis kedvencünkből, tehát egyensúlyban kell tartani a jutalmazást és a szóbeli dicséretet.”

Nyíriné Kovács Mária egy kiképzés alatt álló kutyával
Nyíriné Kovács Mária

Királyné Barkóczi Emese kiképzőnk válasza: “A vakvezető tanulóink oktatása során használunk jutalomfalatot, de éppen olyan fontos egy kedves szó vagy simogatás is egy kölyök számára. Az, hogy mikor melyik a legideálisabb, az szituációfüggő. Érdemes ellátogatni egy kutyaiskolába, ahol szakképzett oktatók tudnak segíteni a helyes technikák elsajátításában.”

Királyné Barkóczi Emese két kölyökkutyával az ölében
Királyné Barkóczi Emese