Fahéj teljesen megváltoztatta Alexa életét

Vértesi Alexa gimnáziumi tanulmányainak utolsó előtti évében döntött úgy, hogy szeretne egy vakvezető kutyával együtt dolgozni. Miután megfogalmazódott benne a döntés, be is adta igénylését a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskolába, majd egy évre rá sikeresen egymásra találtak Fahéjjal. Idén augusztusban lesz 6 éve, hogy Alexa és Fahéj egymást segítik. De milyen volt a kezdeti időszak és mit csinálnak mostanában?

A pécsi születésű, jelenleg Dombóváron élő Vértesi Alexa aliglátó, vagyis szinte nem lát semmit, azonban ez nem tántorította el attól, hogy 2020 júniusában lediplomázzon anglisztika alapszakon a Pécsi Tudományegyetemen. Az egyetemi tanulmányait ezután nem fejezte be,
jelenleg a budapesti Pázmány Péter Katolikus Egyetemen levelezős munkarenden műfordító szakirányú továbbképzésen tanul. Ahogy Pécsen Alexa itt sincs egyedül, hiszen évek óta vele van hűséges vakvezető kutyája, Fahéj, akit a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola képzett ki.

Alexa és Fahéj kapcsolata az első pillanattól kezdve a közös szimpátián alapult: “Nagyon jól megvoltunk az elejétől kezdve, mivel őt is és magamat is egy energiabombának tartom, akárhova mentünk együtt, mindig ugyanúgy bírtuk az iramot” – mondta Alexa.

Támogasd adód 1%-ával a vakvezető kutyák kiképzését! 
1% adószámuk: 18449149–1–05 Kattints rá, így adhatod nekik: http://bit.ly/2Fisu28

A lány családja nagyon örült Fahéj érkezésének, az első pillanattól kezdve nyitottak voltak a vakvezető kutyára, mostanra pedig Alexa elmondásai szerint a szülők már-már az unokájukként tekintenek rá.

Alexa szerint a legtöbb esetben mindenki teljesen pozitívan áll a vakvezető kutya jelenlétéhez.

Ritkán került bármiféle atrocitásba Fahéj miatt.
„Amikor még Dombóvárra jártam középsuliba, az utolsó évben Fahéj folyamatosan bejárt velem az iskolába, a diáktársak és a tanárok is kedvelték, szinte egy újabb osztálytársként tekintettünk rá. Ugyanez elmondható Pécsről is, ahol például az egyik oktatóm őt is bevette a névsorba az órákon” – tette hozzá.

Alexa elmondása alapján Fahéj 180 fokban változtatta meg az életét, hiszen a közlekedésben teljes biztonságot jelent számára: „Mindenben sokat segít. Nyilvánvalóan könnyebb vele közlekednem, biztonságérzetet ad a váratlan szituációkat. Egy útlezárást például együtt könnyen meg tudunk oldani” – mondta.

A pécsi, budapesti vagy épp a dombóvári közlekedés is könnyedén megoldható Fahéjjal, nem igazán voltak problémáik. Alexa a pécsi buszokat emeli ki, hiszen azok bemondják minden megállónál, hogy melyik járaton utazunk és hogy melyik megállóban járunk, ami Alexa szerint nagy segítség, azonban ezzel Budapesten és Dombóváron ritkábban, illetve egyáltalán nem találkozott az általa ismert útvonalakon.

A diploma megszerzésével és a koronavírus megjelenésével Alexa és Fahéj visszaköltöztek Dombóvárra. A korlátozások az ő életüket is megváltoztatták kisebb-nagyobb mértékben. Régebben sokat túráztak, zeneórára jártak, azonban most inkább egymásra koncentrálnak, kevesebbet járnak ki, és akkor is inkább egy kutyafuttatóba mennek barátokkal és kutyásokkal.

  • Bejegyzés kelte :
  • Utolsó módosítás :
  • Szerző :
  • Kategória : Hírek