Egy nap alatt körbefutja a Balatont a vakvezető kutyákért

Egy sportemberért szorítunk most. Gyöngyösi Róbert ultrafutó a vakvezető kutyákért futja körbe a Balatont a hétvégén. A 221 kilométeres futás előtt remek formában érzi magát, 29 óra alatt szeretné teljesíteni a távot.

Gyöngyösi Róbert a jótékony futás előtt ellátogatott iskolánk miskolci központjába, hogy ismeretet szerezzen. „Örömmel próbáltam ki, milyen vakvezető kutyával közlekedni bekötött szemmel. Kellett hozzá pár perc, hogy legyőzzem a félelmemet, de a bizalom erősebb volt, így most már el tudom képzelni, milyen érzés lehet egy látássérült embernek kutyával közlekedni. Főleg az volt nagy hatással rám, hogy a járdáról lelépve is töretlen magabiztossággal vezetett” – mondta el Róbert.

Az NN Ultrabalaton Privát Ultrabalaton futással arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy több vakvezető kutyára van szükség.

Gyöngyösi Róbert 30 éves kora felett kezdett el versenyszerűen futni. Amikor Kazincbarcikára költözött, hiányozni kezdett neki a természet és a mozgás. Hamarosan eljutott az ultra távokig és országszerte rengeteg versenyen vett részt. 2021-ben azzal hívta fel magára a figyelmet azzal, hogy segítő nélkül teljesítette a 221 kilométeres Privát Ultrabalatont az eddigi leghidegebb időjárási viszonyok mellett.

Nagy nyomás nehezedik rá

A győzelemnél fontosabbnak tartja, hogy túlszárnyalja korábbi teljesítményeit, és közben odafigyel a versenytársaira is, ezért kapott tavaly fair play díjat az Ultra Tisza-Tó 130 km-es versenyén. Az eredménynél jobban érdekelte, hogy egy órán át ott maradt egy futó mellett, aki rosszul lett. Róbert a segítségnyújtás után folytatta a versenyt.

„Újabb elérhetetlennek tűnő célokat próbálok elérni. Eddig 280 kilométer a legtöbb, amit egyben lefutottam, igaz, versenyen kívül. Elmentünk egy kicsit futni” – mondta mosolyogva Róbert. Remek formában érzi magát, már csak átmozgató futásokat végez, pihenten szeretne nekivágni az erőpróbának. „Most nagyobb nyomás nehezedik rám, hogy teljesítsem a távot, mert a vakvezető kutyák ügyét a szívemen viselem, és nem szeretnék senkinek csalódást okozni” – mondta.

Nem csak futás közben 24 órázik

Gyöngyösi Róbert Miskolcon egy vagyonvédelmi cégnél dolgozik 24 órában, és másodállást vállal mellette egy kazincbarcikai horgászboltban, három szakmája mellett mindig próbál új ismereteket szerezni. Jelenleg a Budai Sportoktató Akadémia által szervezett, sportedző, sportszervező képzésen vesz részt.

A munkája és a sport illik egymáshoz: „A futás erősebbé tesz, a 24 órás munkával pedig folyamatosan kitolom a határt, amíg ébren tudok maradni. Szívből örülök annak, hogy egy ilyen nemes célt képviselhetek, és egyre jobban érzem azt, hogy az egyéni kezdeményezés egy országos összefogássá válik.”

A február 26-án, szombaton reggel 7 órakor kezdődő futást Róbert 29 órán belül szeretné teljesíteni, a megadott szintidő 32 óra. Reményei szerint az időjárástól függően másnap délre ér célba, ahol alapítványunk több vakvezető tanulóval fogja várni.

Itt lehet figyelemmel követni Gyöngyösi Róbert 221 km-es futását a Balaton körül február 26-án és 27-én:

https://ultrabalaton.hu/nnultrabalaton/ubkor

Ha van rá lehetőségetek, támogassátok a vakvezető kutyák képzését: https://barathegyisegitokutya.hu/adomanya-erteket-teremt