Ebu októberben ünnepelte a 10. születésnapját

A vakvezető kutyák általában 8 éves koruk után szoktak nyugdíjba vonulni. Fontos számunkra, hogy kutyáink addig dolgozzanak, amíg örömet okoz nekik, és nagyon figyelünk arra, hogy hosszú, boldog nyugdíjas éveik lehessenek.

A mi Ebunk októberben töltötte be 10. életévét és kitűnő egészségnek örvend. Még aktívan dolgozik gazdája, Szokó Zsolt oldalán.

Zsolt közel negyven éve egy balesetben veszítette el látását. 22 éves volt, amikor első vakvezető kutyáját megkapta, akivel úgy érezte, a kezdeti nehézségek után szárnyalni tud.

Az első kutyám felhőtlen boldogságot adott számomra. Olyan társat kaptam magam mellé, akivel megszűntek a sokszor nyomasztó közlekedési problémáim. Egy korábban aktív életet élő embert az önálló mozgás hiánya lebénít, de vakvezető kutyával visszanyerheti azt a biztonságot, amitől szárnyalhat – mondta.

Zsolt 30 kutyás év alatt sokszor megtapasztalta, milyen váltani két kutyus közt:

„Van, mikor könnyebb, van, mikor nehezebb, de sosem egyszerű egy kutyától elválni.”

Ebu Zsolt ötödik vakvezető kutyája. Az az igazság, hogy a közös munka nehezen indult. Ebu 3 éves volt ekkor, és amikor már úgy tűnt, nem lehetnek társak, alapítványunk szakemberei segítségével leküzdötték a nehézségeket és sikeresen levizsgáztak.

Az évek során szépen lassan összesimultak, kiegyensúlyozott párossá váltak.

„Ebu bájos és gyengéd habitusa rendkívül alkalmas volt arra, hogy az én konokságomat kellő türelemmel, odaadással és higgadtsággal kezelni tudja. Most is itt fekszik a lábamnál, nemrég értünk haza. Szerencsére nagyon jó egészségnek örvend, szívesen jön velem a reggeli sétáinkra. Amikor szabadon engedem a parkban, biztonságban érzem őt is és magamat is. Jó kedélyű, játékos kutyus. Miután lekerül róla a hám, nagyon szeret játszani akár egy bottal vagy a kedvenc játékával. Szívesen veszi a barátokat, legyen az kutya vagy ember. A pandémia során láttam rajta, hogy nem ideális számára ez a kontakthiány a pajtásaival” – mondta Szokó Zsolt.

Zsolt úgy gondol Ebura, hogy minden nap egy ajándék, amit együtt tölthetnek.

Kiemelte, hogy szerinte a kutyák életének egyik legfontosabb periódusa, amikor már nem aktívak a munkában, és a jól megérdemelt pihenésüket töltik szerető családjuk körében.

Boldog születésnapot, Ebu!