Dóra és vakvezető kutyája, Fidzsi

Dóra az ifjú egyetemista lány Százhalombattáról érkezett hozzánk, hogy elkezdje a közlekedésbiztonsági vizsgára való felkészülést vakvezető kutyájával, Fidzsivel. A két fiatal hatalmas szeretettel és odaadással dolgozik együtt.

A képen egy fiatal nő áll az utcán, lábánál áll vakvezető kutyája, aki egy sárga labrador.
Dóra és Fidzsi

Dóra az izgalmas, élményekkel és rengeteg tanulással, gyakorlással teli hétről Fidzsivel közös blogjában mesél. Íme egy kis ízelítő az első nap eseményeiből:

„….A vonatút eseménytelenül zajlott, egész Miskolcig élvezhettük a kocsiban utazó nyugdíjas csapat sztorizgatásait. 🙂  Miskolcon Tamás – az iskola vezetője várt minket kocsival. Bepakoltuk az ebeket a csomagtartóban levő ketrecekbe és elindultunk az első feladat helyszínére. Egy domb tetején parkoltunk le, ahol szabadon engedtük a két haramiát, hadd futkossák le a hosszú út feszültségét. Aztán… Marcsi, Füli és Tamás otthagytak minket, valahol a domb lejtőjén, ahova legyalogoltunk. Az volt Fidzsivel a feladatunk, hogy visszataláljunk az autóig. Magával a feladat teljesítésével nem volt probléma, de mikor otthagytak minket a többiek Fidzs teljesen kikelt magából és őrült hisztibe kezdett. Én nyugodtan ácsorogtam tovább, betartva a Tamás által mondott öt perc várakozást. Közben próbáltam falatokkal és simivel nyugtatni a művésznőt, de nem jártam sikerrel. Aztán elindultunk, én egy percig sem kételkedve, hogy Fidzsi visszatalál, olyan lendülettel húzott. Többször megállítottam, leültettem, hogy nyugodjon meg egy kicsit és ne rohanjon annyira. A tempó ellenére épp bőrrel és a hatalmas tócsák ellenére is teljesen szárazon érkeztünk meg az autóhoz. Tamás megmutatta, hogyan működik a csomagtartó és a ketrec zárja, hogy ezentúl én egyedül is be tudjam pakolni oda Fidzset.
Rövid autózás után megérkeztünk a baráthegyis központba, ahol egy “Gyerünk Tamáshoz” vezényszó után bementünk Tamás szobájába és Fidzsi egy kutyaágyban, én meg egy fotelben szusszantunk egyet. A kis pihenőt követően visszatértünk az előszobába és megkezdtük a beltéri akadálypályás gyakorlást. Ez abból állt, hogy a hámmentesített Fidzsit be kellett fektetnem a szék alá, amin ültem, majd felállni a székről, úgy hogy ő ne ugorjon fel. A hám felvétele után egy akadályokkal telerakott terem átlósan szembeni sarkába kellett eljutnunk, ahol egy szoba várt minket, újabb székekkel. Itt újra le kellett vetkőztetnem a kisasszonyt és megint be kellett fektetnem a székem alá. Ezt a gyakorlatsort ismételgettük oda-vissza egyre nehezedő pályákkal. Időközben Zoli és az ő vakvezető várományosa Fecske is csatlakoztak hozzánk az ide-oda lavírozásban, hámlevételben, fekvésben. A vége felé Tamás zsákutcát is épített a pályánkba, amibe Fidzsivel kétszer is befutottunk, de aztán ügyesen megtalálta nekem a kivezető utat. A második zsákutcás feladatnál pedig egyszerűen kikerülte a zsákutcát a jó utat választva.
Újabb pihenő és pisi szünet után elhagytuk a központot és egy kis városi gyakorlással folytattuk. Itt meggyűlt a bajunk néhány lépcsővel és alattomos járdahibával, de egy kisebb botláson kívül nem esett bajom. Illetve… A tenyerem egy része búcsút intett a legfelső bőrrétegének, olyan erősen szorítottam a hámfogót, Fidzsi pedig olyan gyorsan trappolt. Utunk vége felé kerítések mellé értünk, ahol kisebb-nagyobb méretű ebek ugattak kisebb-nagyobb hangerővel. Nekem az volt a feladatom, hogy minél lassabban és méltóságteljesen vonuljak el előttük és ez többé-kevésbé sikerült is. Tamás nagyon meg volt elégedve, hogy Fidzsi csak kíváncsian betekint az udvarokra és a bennük futkosó kutyákra és nem kutyázik túlzottan. A visszaút végét a központba egyedül kellett megtennünk, Fidzsi újra hisztizni akart, mikor otthagytak minket, de miután leültettem láb mellé egészen megnyugodott. Leküzdve a lépcsőket csakúgy repültünk befelé a központba, be Tamás szobájába.”

A hét minden izgalmáról az alábbi linkeken olvashatnak:

1.nap:
https://www.facebook.com/Fidzsidori/posts/830937887051538:0

2.nap:
https://www.facebook.com/Fidzsidori/posts/831474963664497:0

3.nap:
https://www.facebook.com/Fidzsidori/posts/831981300280530:

4.nap:
https://www.facebook.com/Fidzsidori/posts/832485053563488:0

5.nap:
https://www.facebook.com/Fidzsidori/posts/833019196843407:0

  • Bejegyzés kelte :
  • Utolsó módosítás :
  • Szerző :
  • Kategória : Hírek