Csörgőlabda bajnokság Miskolcon

Egy újabb program, ahol mindenki találkozhat a vakvezető kutyákkal, kipróbálhatják, milyen érzés egy vakvezető kutyára bízni magukat a közlekedésben. Emellett megismerkedhetnek már dolgozó vakvezető kutyákkal és gazdáikkal, akik minden kérdésre válaszolnak a kutyás közlekedéssel kapcsolatban.

A Lions klubok tevékenységének fő iránya világszerte a megelőzhető, illetve visszafordítható vakság, és a vaksághoz vezető betegségek elleni küzdelem, valamint a látássérült emberek megsegítése, életkörülményeik javítása. A Lady Lions Club Miskolc e célokhoz kapcsolódva ezúttal csörgőlabda tornát szervez látássérült, vak, és látó játékosokból álló csapatok részvételével, a Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon tornacsarnokában. A program lényege a figyelem felkeltése a csörgőlabda sport iránt, ami kitörési lehetőség lehet a fogyatékkal élők (vakok és látássérültek) számára. A látó játékosoknak pedig alkalom arra, hogy saját élményen keresztül tapasztalják meg a fogyatékkal élők sajátos világát, és átéljék érzékelésük korlátait.

A csörgőlabda sport
A csörgőlabda (goalball) paralimpiai sportág, de nagyban különbözik a többi versenytől a versenyhelyszín különleges atmoszférája miatt. Itt ugyanis a gólok hangos ünneplését a néma játék sajátos hangulata váltja. Ezt a sportot férfi és női látássérült, vak  és gyengén látó sportolók játsszák. Minden csapat 3 tagja játszik egyszerre a pályán, amely 9 x 18 méter, két végén egy-egy 9 méter széles kapuval. A cél, hogy a játékosok az ellenfél kapujába gurítsák a labdát, és ezzel gólt szerezzenek, miközben a másik csapat védekezik.  A labdában lévő csörgők irányítják a játékosokat, akik a hang után tájékozódnak a labda helyzetéről.  Ezért a játék ideje alatt a verseny helyszínén néma csend van, hogy a játékosok koncentrálni és azonnal reagálni tudjanak a labdára. A gólok után kitörhet a tapsvihar, de játék közben a játékvezető csendre inti a közönséget. Minden versenyző fekete szemüveget visel, hogy egyenlő eséllyel versenyezzenek a különböző látássérültséggel rendelkező sportolók.

Várunk mindenkit, akit érdekel a csörgőlabda sport és a vakvezető kutyák!

Helyszín: Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon tornacsarnok, 3530 Miskolc, Kálvin J. u. 2.
Időpont: 2013. június 1. 9 óra


  • Bejegyzés kelte :
  • Szerző :
  • Kategória : Hírek