Az 50. Baráthegyi vakvezető

Sok ezer ember ünnepelhet egy Miskolcon gyökerező sikert hazánkban: levizsgázott az 50. Baráthegyi-vakvezető április 15-én, Bács-Kiskun megyében.

A Maximus névre hallgató labrador az 50., aki a törvényi előírások 2009-es bevezetése óta tett bizonyságot tudásáról a Magyar Terápiás és Segítőkutyás Szövetség Egyesület (MATESZE) központi vizsgabizottsága előtt a Baráthegyi színeiben. Alapítványunk 2006 óta képez ki és ad át térítésmentesen vakvezető kutyákat az igénylő látássérült emberek számára. A Baráthegyi több tekintetben is egyedi színterévé lett mára a hazai vakvezetőkutya-képzésnek. A mi szakembereink képezték ki ugyanis a hazánkban ma dolgozó hivatásos vakvezetők mintegy felét, és a kutyák kiképzését az országban egyedül itt segíti rehabilitációs szakember, dr. Mezősi Tamás.

A közlekedés-biztonsági vizsga az utolsó lépés ahhoz, hogy a kutya hivatalosan is vakvezetővé legyen. Hosszú munka ez a kiképzővel és a leendő gazdival is. Kudarcokkal, nehézségekkel kísért tanulás és erőfeszítés az ember és a kutya oldaláról egyaránt. A kitartás eredménye egy olyan különleges erő, ami új korszakot hoz egy látássérült ember életében. Az ember és kutya között kialakuló speciális kapcsolat teret nyit a látássérült emberek számára – erőt, magabiztosságot és önbizalmat ad a közlekedéshez.

A vakvezető kutyák hivatásuk során egy ember életéért felelnek. Kettőjük együttműködése nélkül nincs siker. Király József és Maximus erről az összehangoltságról, egységről tett tanúbizonyságot tegnap Kalocsa közelében, Bátyán.

Király József a járdán halad sárga labradorjával.
Király József és Maximus.

A vizsgán szakemberek előtt mutatta meg a páros, hogy tömegközlekedésben, utcai közlekedésben és más mindennapi helyzetekben is biztonsággal haladnak együtt. Ezt bizonyítandó, Maximus is tanúsítványt kap arról, hogy vakvezető hámban a hivatását végzi. Sikeres együttműködést kívánunk nekik!

Az 50. vakvezető sikeres vizsgája sok ezer ember ünnepe hazánkban: adományozóké, önkénteseké, a látássérült embereké és az alapítvány munkatársaié is. Mindazoké, akik a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola munkáját támogatva vagy a szaktudásukkal tesznek a látássérült emberekért. Mindazok ünnepe is, akiknek az élete megváltozik ezáltal. Az adónk 1 százalékával (18449149-1-05) mindannyian csatlakozhatunk ehhez a népes táborhoz!

Más támogatási lehetőségekről itt talál információt – együtt többet tehetünk a látássérült emberekért!

  • Bejegyzés kelte :
  • Utolsó módosítás :
  • Szerző :
  • Kategória : Hírek