Alexandra és Serpa kitűnő vizsgát tett

A második születésnapját ünneplő Serpa kitűnő vizsgát tett, Alexandrával a 14. kerületben szaporázta lépteit, és közben ömlött rájuk az eső. 

„Gyönyörű időben kényelmesen sétálgatni? Mostanában ritkán van ilyen szerencséje a tanítványaimnak, amikor vizsgáznak” – mondta Serpa kiképzője, Nyíriné Kovács Mária.

Serpa és Alexandra a 14. kerületben szaporázta lépteit, és közben ömlött rájuk az eső. A vizsgázók elé nagy feladatot állít az ilyen idő, hiszen a gazdik nehezebben tudnak a forgalom hangjai alapján tájékozódni:

Surrog a járművek kereke a vízben, és sokkal körültekintőbbnek, óvatosabbnak kell lennem, amikor lelépünk az úttestre

– mondta dr. Rédei Alexandra. Ilyen esetben előfordul, hogy a járókelőktől kér segítséget.

Mária azt a jelentet emelte ki, amikor tanítványa úgy vezette át gazdáját a vízben álló úttesten, hogy száraz maradt a cipője(!), közben kikerült egy járdán fekvő rollert is. Ehhez el kellett térnie a betanult útvonaltól, amiben Alexandra partner volt.

Nem ez az első eset, amikor Serpa bebizonyítja, hogy milyen jó a helyzetfelismerő képessége. A Vörösmarty téri karácsonyi vásáron nehéz volna átvergődni, ezért úgy döntött, hogy megkerül egy háztömböt, úgy vezetett el a villamosmegállóhoz. Én nem tudtam, hogy pontosan merre megyünk, de akkor sem bíráltam felül, hanem megbíztam benne

– mondta Alexandra.

Közigazgatás kompatibilis kutya

Persze a vakvezető kutyás közlekedés csapatsport, pont a vizsgán volt egy olyan pillanat, amikor a gazdi nem engedte Serpának, hogy eltérjen az útvonaltól: a kutya jót akar, de egy méretes pocsolya kerülése miatt túlzottan elkanyarodtak volna, így kénytelenek voltak belelépni a pocsolyába, habár Serpa inkább átugrotta.

Serpa nyugodt, jól viselkedő kutyus, gazdája munkahelyén mindenki szereti – teljesen „közigazgatás kompatibilis”, jegyezte meg Alexandra –, ám amikor haver van hozzá, játékos kölyökké változik. Nagyon jóban van gazdija nyugdíjas vakvezető kutyájával is.

Köszönjük Serpa kölyöknevelőjének, Vucseta Mártának, aki rengeteget foglalkozott vele, sok mindenre megtanította, és ennek a rengeteg feladatnak is köszönhető, hogy ilyen finom, intelligens kutya lett belőle, aki gyorsan kombinál és jó döntéseket hoz.

A kiváló vizsgaeredményhez gratulálunk, és sok boldog együtt töltött évet kívánunk Alexandrának és Serpának!