Találkozzunk Székesfehérváron, “Akadályok Nélkül”!

Bagira megbízom benned
Bagira megbízom benned

Jobbnál jobb ingyenes programok várják az érdeklődőket az “Akadályok nélkül” címmel szabadidős napon, május 14-én 19-17 óráig, Székesfehérváron a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ előtt és az MKOSZ Sportközpontban!

Természetesen a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskolának is ott a helye egy ilyen remek rendezvényen. Hozunk komoly vakvezető kutyákat és az utánpótlást jelentő bohó kutyakölyköket A standunkhoz ellátogatóknak módja lesz átélni lefedett szemmel, milyen érzés, ha egy vakvezető kutyára bízzák a lépteiket, de emellet a Braille-írás, a beszélő számítógép és a beszélő telefon telefon kipróbálása, és az érzékeket próbára tevő lefedett szemes illat-és tárgyfelismerő játék is izgalmas élménynek ígérkezik.

Az egri Vakok és Gyengénlátók Integráló és Sportegyesülete, illetve az általa működtetett Heves Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház két különleges programmal érkezik Székesfehérvárra. A Kilátástalan kísérlet nem mindennapi, egyedülálló szabadulószoba teljes sötétségben, ahol az izgalmas szórakozás mellett kicsit közelebb kerülhetünk a látássérültek világához. Emellett hoznak egy csörgőlabda bemutatót, amiben szintén részt vehet minden bátor vállalkozó

A Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesülete (LÁRKE) munkatársai, önkéntesei, maguk is vak és gyengénlátó emberek, kipróbálható eszközbemutatón ismertetik a látássérült emberek mindennapi életében felmerülő akadályok leküzdésének megoldására szolgáló modern műszaki eszközöket és technikai megoldásokat.

A Kézzelfogható Alapítvány egy új innovációt, a vakon való tájékozódást megkönnyítő ARIADNÉ elektronikus okosbot kínálja kipróbálásra az érdeklődőknek.

Igazi szenzációnak ígérkezik a ParaCity nevű játék, melynek során rövid, 1-3 kilométeres túrát tehettek, mint résztvevők. Bejárhattok egy furcsa világot, s közben vicces, különleges, barátságos és nagyon titokzatos atmoszféra veszi körül majd benneteket.

Az erdőben, a játékterepen varázstárgyakat, vakpénzeket rejtenek el a szervezők, amelyeket a játékos csapatoknak követniük kell és értelmezniük is, hogy felfejtsétek a titokzatos kaland fonalát. A túra útvonala maga is a legizgalmasabb, legérdekesebb helyszíneket követi az adott területen, amelyet csak varázslatosabbá teszik az animátorok, akik egytől egyik különböző fogyatékossággal érintett, kommunikatív és megnyerő, bájos karakterek. Találkozhattok a siket lánnyal, a vak fiúval, kisemberrel, a dadogós sráccal, s barátaikkal. Kapcsolatba kell lépnetek velük, megoldanotok a kiesett érzékszervre ható feladatot, hogy megtudjátok, merre haladjatok tovább, hogy végül célba érjetek…

Lesz még kerekesszékes akadálypálya: Várnak benneteket különböző ügyességi feladatokkal, amit kerekesszékekkel fogtok végrehajtani. Használatukkal bepillantást nyerhettek a kerekesszékes emberek mindennapjaiba, akik a helyszínen el is mesélnek bármit belőle, amire kíváncsi vagy.

A kialakított pályán beülhettek elektromos mopedekbe és joystickos kerekesszékbe. Ügyességi feladatokon keresztül élményként szerezhettek tapasztalatot az ilyen típusú gyógyászati segédeszközök használatáról.