A vakvezető kutyák világnapján

Április 27-én ünnepeljük a vakvezető kutyák világnapját – ennek alkalmából tartotta az ország csaknem 20 városát érintő rendezvénysorozatát április 25-én alapítványunk.

A képen sok fehér és sárga lufi van a levegőben.
123 luftballont engedtünk szabadon.

 

Hazánkban mintegy 80 ezer látássérült ember él, de közülük csupán 123-an vannak, akinek tanúsítvánnyal rendelkező vakvezető kutya segíti önálló életvitelét. Rengetegen remélik, hogy egyszer majd ők is négylábú segítőt kaphatnak. Hétvégi rendezvényeinket ezért a társadalmi összefogás szükségességére hívtuk fel a figyelmet.

Az elmúlt hétvégén az országban mintegy 20 helyszínen több ezer érdeklődő találkozhatott vakvezető kutyákkal. A rendezvényeket a vakvezető kutyák világnapja alkalmából tartották, amelyet az ENSZ 1994-ben hirdetett meg minden év április 27-ére. Azóta világszerte ekkor hívják fel a figyelmet arra, hogy a látássérült emberek számára milyen csodálatos segítőtárs egy vakvezető kutya. Segíti a vak gazdi önálló közlekedését, oldja a magányosságát és kedves természetével megkönnyíti a látókkal való kapcsolatteremtést. A vakvezető kutyával közlekedő emberek sokkal aktívabb életet élhetnek, többségük tanul vagy dolgozik.

Egy vakvezető kutya nyugalomba vonulásáig mintegy 2,5 milliós költséget jelent a alapítványunknak. A látássérült emberek azonban ingyen jutnak vakvezető kutyához, mert alapítványunk filozófiája szerint az esélyegyenlőség nem lehet anyagi kérdés. Az állami támogatás azonban minimális, a költségeket így sok ezer nagylelkű ember adománya és adó 1%-a fedezi. A rendezvényünk nem titkolt célja volt, hogy minél több önkéntest és támogatót toborozzunk e nemes ügy mellé.

Bonyhád, Budapest, Debrecen, Fót, Eger, Kalocsa, Kaposvár, Miskolc, Sátoraljaújhely, Sopron, Szeged, Szerencs, Tatabánya, Üllő, Pécs, Vác… – programjainkat nagy örömünkre sokak meglátogatták, és velünk ünnepeltek. Izgalmas játékokkal és különlegességekkel vártuk őket, amik a látó emberek számára érdekességek. Az egyes helyszíneken élménydús formában ismerkedhettek ezekkel, és számos eszközt, játékot ki is próbálhattak az érdeklődők. Bármit és mindent megtudhattak a rejtélyes és rendkívüli vakvezető kutyákról is, sőt, helyenként letakart szemmel ki is próbálhatták a vakvezető kutyás közlekedést is.

Az országos rendezvény fontos pontja volt a budapesti helyszínen 123 luftballon szabadon engedése. Ez az összefogás jelentősége mellett a hiányra is felhívta a figyelmet: 123 hivatalos tanúsítvánnyal rendelkező vakvezető kutya ugyanis rendívül kevés hazánkban, ahol mintegy 80 ezer látássérült ember él. Van hát mit tennünk és együtt többet tehetünk azért, hogy minél több látássérült ember élhessen ilyen csodás segítőkkel. Erről is szólt a vakvezető kutyák világnapja alkalmából országszerte megtartott rendezvény.

Köszönet az önkénteseinknek, támogatóinknak és minden közreműködőnek, aki hozzájárult ahhoz, hogy a vakvezető kutyák idei világnapjáról sikerrel emlékezhessünk meg. Ne feledjék: minél többen vagyunk, annál többet tehetünk a látássérült emberekért.

 

  • Bejegyzés kelte :
  • Utolsó módosítás :
  • Szerző :
  • Kategória : Hírek