Finom falatok közé vittük kölyök kutyáinkat

Csapatunk ezúttal is színes látványosságot jelentett a Campona üzletházban, ahol 11 tanuló kutyánk részvételével tartottuk meg kölyöktalálkozónkat. Most azt a célt tűztük ki, hogy minél több időt fordítsunk néhány különleges feladatra.

Tettünk jó néhány kört egy állateledel boltban, kipróbáltuk egy cipőbolt kanyargós lépcsőjét, meg azt a külső lépcsőt, ami teljesen nyitott és próbára teszi a bátorságot. A végén elvittük őket moziba is.

Természetesen mindegyik feladatot azért gyakoroljuk, hogy kutyáink biztonságosan vezessék gazdáikat, és olyan helyzetekben is segítségükre legyenek, amikor türelmes és illedelmes viselkedésre van szükség.

Az állateledel bolt nagy kihívást jelent minden kutyának a csábító illatokkal és a szabadon elérhető finomságokkal együtt. A vakvezető tanulók sem kivételek, ők is csak akkor tudnak ellenállni ennek a sok kísértésnek, ha megfelelő kezekben vannak. Erről itt azonnal meg is bizonyosodhattunk. Elégedettek voltunk a kölykökkel, mert odafigyelve, okosan haladtak pórázon vezetve, és szépen várakoztak, amíg nevelőik meg-megálltak nézelődni. A feladat sikeres végrehajtása után megkapták a várva-várt jutalomfalatokat is. Köszönjük kölyöknevelőinknek, hogy sokat gyakorolnak velük!

A cipőbolt lépcsőjének oldalán és fokai között ki lehet figyelni, ezért némi bizonytalanságra adhat okot, azonban mindegyik kutyánk megállta a helyét.

A külső lépcső jóval komolyabb próbatétel, nem véletlenül látogatjuk meg olyan gyakran. A legnagyobb nehézség, hogy rácsos lépcsőfokok vannak, amin átlátnak a kutyák és kellemetlen rálépni. Ezúttal is sok múlik a nevelőgazdikon. Kiképzőinktől azt a tanácsot kapták, hogy olyan határozottan induljanak el a meredek és teljesen nyitott lépcső felé, hogy tanítványaink végig azt érezzék, a világ legtermészetesebb dolga következik. Egy-két nehezebb lépcsőmászástól eltekintve a többségnek ez a feladat is szépen ment.

A záróprogram nem akármilyen mozizás szokott lenni a Camponában. Filmnézés helyett a mozi előtti csillogó fekete járólap érdekes számunkra, ami olyan hatást kelt, mintha mélység lenne alatta, ezért furcsa lehet a kutyáknak. Ezzel azt gyakorolják, hogy szokatlan talajon is magabiztosan haladjanak át.

A kölyöktalálkozót közös kávézással zártuk, ami jólesett a kutyáknak is a több, mint 2 órás munka után. Persze ez is egy feladat volt számukra, azt néztük, hogyan viselkednek a kölykök ilyen helyzetben, tudnak-e nyugodtan várakozni, nem kunyerálnak, el lehet-e bújtatni őket az asztal alatt stb. Azután elindultunk, voltak, akikre hosszú út várt, míg Pécsre, Miskolcra hazaértek. Mindenkinek köszönjük a részvételt és a lelkesedést!

„A kölykök haladásával rendkívül elégedett vagyok. Látszik, hogy nagyon sok munkát fektetnek önkéntes kölyöknevelőink abba, hogy amiket közösen gyakorlunk, a kutyák magabiztosan tudjak teljesíteni. Ezt a sok törődést nem tudjuk elégszer megköszönni nekik! Mindannyiunk örömére kölyöknevelés iránt érdeklődők is el tudtak jönni, mi pedig igyekeztünk minden kérdésükre részletes választ adni” – mondta dr. Juhász Nóra kölyöknevelési koordinátor.

„Jó volt a közös munka, családias a hangulat, remek csapatot alkotunk együtt” – mondta Komondi Piroska, alapítványunk szakmai vezetője.