Vendégkutya a háznál – akiből vakvezető lesz

A kicsik plázáztak, a nagyok vendégségben jártak. Többgenerációs kölyöktalálkozót tartottunk két helyszínen júliusban.

A V, W és Z betűs kölykökkel körbejártunk a Camponában. A kisebbek megnézték, milyen egy hatalmas épületben sétálni, ismerkedtek a beltérrel, nekik ennél az élménynél nem kell több egyelőre.

A nagyobbakkal kipróbáltuk a liftezést, lépcsőzést, hiszen ők kölyöknevelőik mellett már készülnek arra, hogy egyéves korukban vakvezető képzésbe kerülnek. Természetesen sok jutalomfalat és dicséret járt mindenkinek.

Ilyen a kölyökcsere

A legnagyobbakkl, az U betűsökkel alapítványunk fővárosi központjában találkoztunk. Kölyöknevelőiket arra kértük, hogy futtassák le őket előtte, azután leültünk, hogy megbeszéljük a kölyökcsere tapasztalatait. Ennek a gyakorlatnak az a lényege, hogy kölyöknevelőink 1-2 hétre kutyát cserélnek egymással, ezalatt kiderül, hogy a kutyák, hogyan alkalmazkodnak a változáshoz, ami nagyon fontos “tudás” egy vakvezető kutya életében.

A megbeszélésen kölyöknevelőink beszámoltak egymásnak a tapasztalataikról, hogyan viselkedett a vendégkutya. A tapasztalat az volt, hogy két-három nap alatt megszokták egymást kutya és az “új” kölyöknevelő család, majd élték a megszokott hétköznapokat, mind a lakásban, mind a séták alkalmával.

“A megbeszélés az érzésekről szólt, mit éreztek a csere előtt, mikor jöttek rá, hogy nem is olyan nehéz, milyen volt a “saját” kutya hazatérte után. Beszéltünk az elmúlt 6 hónapról, nehézségekről-örömökről, és arról, hogy mire számítanak, mit várnak el a hátralévő időtől, és miben van még szükségük segítségre” – mondta Erdélyi Judit kölyöknevelési koordinátor.

Az U betűsök már olyan nagyok, hogy szépen türelmesen megvárták a megbeszélés végét, ahogy az egy vakvezető tanulóhoz illik. A várakozás jutalma egy közös szaladgálás és játék volt a közeli futtatón.

A kutyánk fejlődésével elégedettek vagyunk, köszönjük kölyöknevelőink munkáját.