Újabb három vakvezető kutya biztosít függetlenséget gazdájának

Októberben újabb három vakvezető kutyás párosunk teljesítette sikeresen a szigorú közlekedésbiztonsági vizsgát Budapesten: Nyerges Noémi és Lori, dr. Rédei Alexandra (Szandi) és Maya, valamint Krekács Ervin és Tex.

Szandi és Maya épp egy buszról szállnak le
Szandi és Maya

Ezúton is gratulálunk mindhárom Párosunknak!

Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy  részünkről ez igen szép eredmény, hiszen  Magyarországon jelenleg kb. 150 vakvezető kutya biztosítja gazdájának az önállóbb és függetlenebb életet.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy miért csak ennyi vakvezető kutya van?

Erre a feltett kérdésre a jól összefoglalt választ alapítványunk kuratóriumának elnöke dr. Mezősi Tamás  (aki többek között vakvezető kutya kiképző és rehabilitációs szakember is)  adta meg a Fehér bot világnapja alkalmából vele készített medicalonline riportban:

“A vakvezető kutyák kiválasztása és kiképzése, a felhasználók vizsgára való felkészítése, az éveken át tartó klienskísérés és a kutyák állatorvosi költsége a várhatóan 10 évnyi szolgálati idejük alatt nagyjából kétmillió forintos költség.
A kutyák kiképzése kölyökkorban, komoly tréningjük másfél éves korban kezdődik, a lemorzsolódás ezalatt 50 százalékos.
A kutya és az ember között kialakuló komplementer kooperációban a kutya azokat és csak azokat a funkciókat veszi át, amelyekben ő jobb, miközben meghagyja az alapvető irányítást a gazdának.
A közlekedéssegítés legkiválóbb eszköze a vakvezető kutya, ami viszonylag drága és kevés van belőle; a látássérült emberek alig 1%-a él vakvezető kutyával, ami lehetne több mert sajnos nem kielégítő a vak és gyengénlátó emberek rehabilitációs ellátottsága.

Vakvezető kutyák képzésével három helyen foglalkoznak az országban, ami egyrészt kevés, de másrészt a magyar szabályozásra büszkék lehetünk, mert nemzetközi összehasonlításban is példamutató, ahogyan a kimeneti oldalról korlátozza a tevékenységet. A képzőhelynek garantálnia kell, hogy a látássérült kutyájával együtt teljesíti az előírt, szigorú vizsgát, amire csak úgy lehet felkészülni, ha a kliens komoly rehabilitációs képzést kapott.”

Nem szabad elfeledkezni arról a tényről sem, hogy alapítványunk  magán és céges adományok eredményeként tavaly az országban a legtöbb vakvezető kutyát adta át ingyen látássérült gazdájának! Az idei leszűkült anyagi forrásaink ellenére igyekszünk megőrizni ezt a vezető helyünket…
Ezért is örülünk minden olyan támogatásnak, aminek közös célja:  Tegyünk együtt valami NAGYON JÓT a vakvezető kutyákért!

  • Bejegyzés kelte :
  • Utolsó módosítás :
  • Szerző :
  • Kategória : Hírek