Szőrős kollégák az irodában? Ezért jó munkatársak a vakvezető kutyák

A kutyák jelenléte a munkahelyeken általában több előnnyel jár, mint amennyi nehézséget okoz. Különösen igaz ez a tanúsítvánnyal rendelkező segítő kutyákra, így a vakvezetőkre is, amelyek speciális kiképzésük és folyamatos állatorvosi felügyeletük miatt még biztonságosabb társak. Dr. Mezősi Tamás, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola kuratóriumi elnöke előadást tartott általában a kutyák és részletesen elemezve a vakvezető kutyák munkahelyi jelenlétéről a „Akadályok nélkül” workshopon.

Milyen típusba tartozunk a kutyákhoz viszonyulásunk alapján? Ezzel a különös megközelítéssel lepte meg az „Akadályok nélkül” workshop résztvevőit dr. Mezősi Tamás, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola kuratóriumi elnöke. A vakvezető kutyák kiképzésével foglalkozó szakember előadásában három típust jellemzett annak alapján, hogy milyen viszonyt alakítanak ki a kutyákkal:

Vannak a „Vonzódók”, a „Realisták” és a „Kutyakerülők”.

Hogy miért fontos ez?

Egyrészt önismeretünk érdekében is jó tudni, hogy mi a vonzódás vagy a tartózkodás oka, vagy éppen miért vagyunk „realisták”. Alapítványunk számára főként a vakvezető kutyák munkahelyi elfogadása miatt érdekes.

A szakember előadása elsősorban a „Realistáknak” szólt, mert ők azok, akiknek a leginkább formálható az álláspontja. Ez érthető, hiszen egy kutyákhoz vonzódó ember esetében elég – azonban szükséges – a vakvezető kutyákról szóló ismeretterjesztés, míg egy kutyákkal szemben tartózkodó személynél olyan okok lehetnek, mint pl. az allergia.

Kérjük támogasd adód 1%-ával a vakvezető kutyák kiképzését! 1% adószámuk: 18449149–1–05
Magyarországon több vakvezető kutyára van szükség. Sokan várakoznak hű társra alapítványunknál. A várólistánkon átlagosan 40-50 fő van. Jelenleg 12 kutyánk áll kiképzés alatt, és ha minden a terveink szerint sikerül, akkor 30 kölyök fog megszületni nálunk ebben az évben, akikből a jövő évben vakvezető kutya válhat.

Így áll a kutyákhoz a „Realista” típus:

Nincs megkülönböztetett vonzódásuk a kutyák iránt (a kutya is egy állat, semmi több)

Nem feltétlenül ellenségesek, sőt nagyon barátságosak is lehetnek a kutyák iránt, de „megvan a kutyának a helye”

A barátságos kutyák jelenlétét ők is élvezhetik (stresszhormoncsökkenés kutyasimogatáskor), de az előnyök mellett a hátrányokat is számon tartják

A segítőkutyák alkalmazását a saját környezetükben problémaként élhetik meg, de „meg lehet őket győzni”

A vakvezető kutyák munkahelyi jelenlétének előnyei

„A szociális kohézió erősödik, javul a közösségi hangulat és nő a munkahelyi elégedettség. Emellett javul az információcsere a kollégák között, stresszcsökkenést tapasztalunk. Ide sorolhatjuk a munkáltatói márkaépítést is, hiszen az irodában a kutyák a rugalmasságot és a nyitott kommunikációt szimbolizálják” – mondta el előadásában Mezősi Tamás.

Hátrányai is lehetnek

A szakember szerint azzal is számolni kell, hogy a munkahelyi kutyázás rugalmasságot igényel és negatív hatása lehet a tiszta munkaidőre. Mezősi elmondta, hogy a nagyon versengő környezet és a szélsőséges individualizmus akadályozhatja a munkatársak közötti támogató együttműködést, így a munkahely alkalmatlanná válik az állatbarát politikákra.

Multinacionális vállalatok

Figyelmet érdemel, hogy az Amazon 7000 regisztrált kutyát tart számon munkatársainál, fizetett pótszabadság jár a kutyásoknak, van úgynevezett kedvezményes kisállatbiztosítás és más irodai extra juttatások is. A Salesforce-nál speciális kutyás közösségi terek vannak, a Google-nál a “doogler” az a “Googler”, aki kutyával jár munkába.

„Vagyis látszik a tudatos márkaépítés. Ezek a példák is valószínűsítik, hogy a kutyák befogadása a munkahelyekre több előnnyel jár, mint amennyi pluszfeladatot jelent” – mondta Mezősi Tamás.

A vakvezető kutyákat használók jogai

A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola ismeretterjesztő tevékenysége során rendszeresen kifejti, hogy rendelet írja elő a segítőkutyák kiképzésének a szakszerűségét és a pártatlan vizsgáztatást, a kötelező szűréseket és a preventív állatorvosi ellátást a zoonózisok elkerülésére. A jogszabály garantálja a tanúsítvánnyal rendelkező kutyák szabad használatát az egyenlő esélyű hozzáférés érdekében: vagyis bemehetnek a közszolgáltatást nyújtó szerv, intézmény, szolgáltató mindenki számára nyitva álló területére. Az “egyenlő bánásmódról” szóló törvény tiltja meg a hátrányos megkülönböztetést a munkavállalás során, de rendelkezéseit nehéz kikényszeríteni.

Alapítványunk biztosítja, hogy jó élmény legyen egy vakvezető kutya a munkahelyen

Szakszerűen választjuk ki a kiképzés előtt leendő vakvezető kutyáinkat. Tenyésztési programunkból kikerülő kutyáink viselkedését többször teszteljük. A kizáró okok (pl. agresszió) leghalványabb jele esetén kivonjuk a programból a kutyát.

Kutyáink különleges képzettséggel rendelkeznek. Minőségi szocializációjukat úgy alapozzuk meg, hogy egyéves korukig családban nevelik őket önkéntes kölyöknevelőinkl. Legalább hat hónapos kiképzést kapnak speciális szakképzettségű kiképzőinktől. A látássérült gazdákat rehabilitációs szakember közreműködésével készítjük fel. A pártatlan vizsgáztatást hatósági jogosultságú külső vizsgáztatók végzik. A vakvezető kutyáink ezáltal fegyelmezettek, barátságosan viselkedésnek.

A vakvezető kutyák esetében széleskörűek az állategészségügyi garanciák. Jogszabály írja elő a szűrővizsgálatokat, a folyamatos védettséget külső élősködőktől (bolha, kullancs, atka…), 3 havonta kötelező a parazitamegelőző kezelés.

Előadásnak összegzéseként Mezősi Tamás elmondta:

„A kutyák jelenléte a munkahelyeken általában több előnnyel jár, mint amennyi nehézséget okoz. Különösen igaz ez a tanúsítvánnyal rendelkező segítő kutyákra, amelyek speciális kiképzésük és folyamatos állatorvosi felügyeletük miatt még biztonságosabb társak.”

Az „Akadályok nélkül” workshop előadásai itt érhetők el.