Önkénteseknek tartottunk oktatást

Érzékenyítő programot tartottunk a Yettel székházban önkénteseink számára. Alapítványunkat már több mint kétszázötven lelkes önkéntes segíti, munkájukkal többek között a leendő vakvezető kutyák nevelését, a kutyafuttatást, szabadidős programokat, a látássérült kliensek orvoshoz jutását – vagy kutyájuk állatorvoshoz szállítását – segítik elő. A vakvezető kutyák képzésében döntő fontosságú, hogy a saját tenyésztői programunkban született almok elkötelezett kölyöknevelőkhöz kerüljenek, ezért jelentkezésüket egész évben folyamatosan várjuk.  

Az önkéntesek számára nagyon fontos, hogy megismerjék, hogyan segíthetnek jól a látássérült embereknek. Első lépésben azt, mit élnének át, ha látássérültek lennének, milyen kiszolgáltatott érzés lefedett szemmel elindulni, és mennyire fontos egy látássérült ember számára a helyes segítségadás és a bizalom.

A 6-7 fős csoportok hat állomáson töltöttek el 30 percet. Az egyik állomáson Királyné Barkóczi Emese kiképzőnkkel kipróbálhatták, milyen érzés, mikor lefedett szemmel vezeti őket egy vakvezető kutya. Varga Nóra látássérült kliensünktől megkérdezhettek, amire csak kíváncsiak voltak a közlekedés és mindennapi élet terén.

Farkas Darinka kiképzőnktől azt a feladatot kapták, hogy mennyire tudják felmérni „vakon”, hogy ha beszélek hozzájuk, és hogy tudnak szembe helyezkedni a beszélővel.

„Amikor sorba mentünk egymás után, annak az volt a lényege, hogy megtapasztalják, milyen látó vezető technikával követni, vezetni egymást, milyen az, amikor kontrollvesztett állapotban rá kell bízniuk magukat másokra. Hogyan kell vezetni, követni egymást, egységben mozogni, mire kell figyelniük” – mondta Darinka.

A látássérültek egy részének van valamennyi látásmaradványa, annak mértékét speciális szimulációs szemüvegekkel tudjuk szemléltetni. „Beszéltünk önkénteseinkkel a leggyakoribb szembetegségekről, amiket képekkel és szemüveggel is érzékeltettük, végül ki lehetett próbálni a fehér botos közlekedést” – mondta Köbli Mónika kiképzőnk.

Az önkéntesek Nyíriné Kovács Mária kiképzőnk segítségével tanulhatták meg a látóvezető technikát. A konyhás állomáson pedig az illat- és tárgyfelismerés mellett két speciális eszközt is kipróbálhatták, a folyadékszint jelzőt és a beszélő mérleget.

Vida Zoltán kollégánk bemutatta a Braille írást, nemcsak a Braille írógépen, hanem Iphone-on is. Beszélt a számítógép-használatról és az okos eszközökről. Itt éppen azt mutatja, hogyan írta le Braille-ben az egyik önkéntes nevét.

Egy jó hangulatú és nagyon hasznos napot tölthettünk el együtt. Öröm számunkra, hogy ilyen lelkes, nyitott és segítőkész önkénteseink vannak.

A kölyöknevelésről bővebben olvashattok honlapunkon, a jelentkezők regisztrációját is ott várjuk.

Kérjük, támogasd adód 1%-ával a vakvezető kutyák kiképzését!

1% adószámuk: 18449149–1–05

Már ma felajánlhatod adód 1%-át a vakvezető kutyák képzésére, ha belépsz az ügyfélkapudon ide.

Csak öt percedbe kerül, és támogatást küldesz egy hűséges vakvezető kutyának!

Még egy jó hír! Ha megadod a levelezési címedet, a köszönőlevélben elküldjük majd jövő évi vakvezető kutyás naptárunkat is!

Részletes adó 1% tájékoztatónk itt olvasható.

KÖSZÖNJÜK, HA ADÓD 1%-ÁVAL TÁMOGATOD A VAKVEZETŐ KUTYÁK KÉPZÉSÉT!