Miről lehet felismerni egy segítőkutyát?

„Miről lehet felismerni egy segítőkutyát, milyen jelzésnek kell lennie rajta?” Ezt a kérdést tette fel olvasónk Dóra vasutas történetével kapcsolatban. A szájkosarat követelő jegyvizsgáló esete arra hívta fel a figyelmünket, hogy nagyon is érdemes leírni, miről ismerhető fel egy segítőkutya.

A segítőkutyák hámot viselnek, ami megkülönbözteti őket a többi kutyától, de ez nem lenne elég, ezért ezen szerepel a kutyát kiképző szervezet logója és neve, ahogy alapítványunk kutyáinak hámján a “Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola” felirat és a logónk. így néz ki közelről:

A rendelet szövegében segítő kutya szerepel, ilyen a vakvezető, mozgáskorlátozott személyi segítő, hangot jelző és rohamjelző kutya.

Külön említi a jogalkotó, hogy abban az esetben, ha a terápiás kutyát nem a kutyát kiképző szervezet alkalmazza, akkor a kutyának a kutyát alkalmazó szervezet logóját tartalmazó megkülönböztető jelzést kell viselnie.

Érdemes tudni, hogy a segítőkutyáknak és gazdájának van egy közös igazolványa, amit a gazda magánál hord, hogy szükség esetén igazolni tudja kutyája és saját maga jogosultságát.

A rendelet teljes szövege itt olvasható. Dóra és Noé vasutas-szájkosaras esete pedig itt.

Kérjük, támogasd adód 1%-ával a vakvezető kutyák kiképzését!

1% adószámuk: 18449149–1–05

Már ma felajánlhatod adód 1%-át a vakvezető kutyák képzésére, ha belépsz az ügyfélkapudon ide.

Csak öt percedbe kerül, és támogatást küldesz egy hűséges vakvezető kutyának!

Még egy jó hír! Ha megadod a levelezési címedet, a köszönőlevélben elküldjük majd jövő évi vakvezető kutyás naptárunkat is!

Részletes adó 1% tájékoztatónk itt olvasható.

Mennyi vakvezető kutyára van szükség?

Magyarországon több vakvezető kutyára van szükség. A várólistánkon átlagosan 40-50 fő van. Átlagosan 12-15 kutyánk áll kiképzés alatt, terveink szerint tenyésztői programunkban évente 30 kölyök születik, akikből a következő évben vakvezető kutya válhat.

Mennyibe kerül egy vakvezető kutya?

Az összes költség több mint 5 millió forint.

Miből teremtjük elő a pénzt?

Alapítványunk adó 1% felajánlásokból és adományokból teremti elő a képzéshez szükséges összeget.

KÖSZÖNJÜK, HA ADÓ 1%-ODDAL TÁMOGATOD A VAKVEZETŐ KUTYÁK KÉPZÉSÉT!