Cikkek, tanulmányok

Vakvezető kutya

A vakvezető kutya kiképzése és alkalmazhatósága szerint olyan segítő kutya, amit a látássérült személy vezetésére képeztek ki. A vakvezető kutyát csak az Országos Képzési Jegyzékben szereplő vakvezető kutya kiképző vagy vakvezető kutya kiképző szakképesítéssel rendelkező képezheti ki. A kiképzést követően a vakvezető kutya és gazdája egy vizsgabizottság előtt kell vizsgázik. A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola fő tevékenysége a vakvezető kutyák kiképzése és látássérült gazdákhoz juttatása.

Bízza vakvezető kutyáinkra adója 1%-át!

Segítő kutya 

A segítő kutya a fogyatékossággal élő személyt az egyenlő esélyű hozzáféréshez fűződő joga gyakorlásában, önálló életvitelének elősegítésében, illetve veszélyhelyzet elhárításában segítő, habilitációs, rehabilitációs feladatokat ellátó, a külön jogszabályban meghatározott állat-egészségügyi követelményeknek megfelelő kutya. Gazdája az a fogyatékossággal élő személy, aki segítő kutyát alkalmaz és a segítő kutya használatára, gondozására vonatkozó képzésben részt vett, valamint eredményes vizsgát tett. A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola a segítő kutyák egyik típusát, vakvezető kutyákat képez ki.

Bízza vakvezető kutyáinkra adója 1%-át!

 

Terápiás kutya 

A terápiás kutya a gyógypedagógiai, a szociális szolgáltatások területén pedagógiai, pszichológiai, pszichiátriai, konduktív pedagógiai habilitációs, illetve rehabilitációs folyamatban alkalmazott kutya. Terápiás kutyát alkalmazó szervezet az a kutyát kiképző szervezet, amely az általa vagy egy másik kutyát kiképző szervezet által kiképzett és levizsgáztatott terápiás kutyát és gazdáját alkalmazza. Ha a terápiás kutyát nem a kutyát kiképző szervezet alkalmazza, akkor a kutyának a kutyát alkalmazó szervezet logóját tartalmazó megkülönböztető jelzést kell viselnie. A a segítő kutyák egyik típusát, vakvezető kutyákat képez ki.

Bízza vakvezető kutyáinkra adója 1%-át!

 

Mozgáskorlátozott személyt segítő kutya

Mozgáskorlátozott személyt segítő kutya a mozgáskorlátozott személyt mindennapi tevékenységeinek ellátásában segítő feladatokra kiképzett kutya. A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola a segítő kutyák egyik típusát, vakvezető kutyákat képez ki, és vannak vizsgát tett mozgáskorlátozott személyt segítő kutyái.

Bízza vakvezető kutyáinkra adója 1%-át!

 

Látássérült személy

Az a személy, akinek segédeszközzel vagy műtéti úton nem korrigálható módon látóképessége teljesen hiányzik vagy aliglátóként minimális látásmaradvánnyal rendelkezik és ezért kizárólag tapintó-halló életmód folytatására képes. A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola küldetése, hogy javítsa a látássérült emberek életminőségét vakvezető kutyák kiképezésével és átadásával.

Bízza vakvezető kutyáinkra adója 1%-át!

Vakvezető Kutya Világkongresszus 2014 Tokió

Az idén is meghívást kaptunk a Vakvezető Kutya Világ Szövetségtől a Tokióban megrendezésre került világ kongresszusra, melyre sajnos forrás hiány miatt nem tudtunk személyesen elutazni. A szervezők kérésére örömmel küldtük ki viszont poszter előadásunkat a speciális kiképezettségű vakvezető kutyánkról Rumiról, a világ első epilepsziás roham jelző vakvezető kutyájáról, valamint nagy érdeklődéssel fogadta a szakmai közönség bemutatkozó videónkat. Reméjük, jövőre lesz rá lehetőségünk, hogy személyesen is bemutathassuk a magyar vakvezető kutya képzésben elért eredményeinket. Az angol nyelvű poszter előadásunk letölthető: POSTER
A bemutatkozó filmünk megtekinthető youtube csatornánkon: Dogs with Mission címmel

A vakvezető kutya kiképzés törvényi szabályozása külföldön

Számos nyugati ország rendelkezik olyan törvényekkel, amelyek valamilyen módon rendelkeznek a látássérültek részére biztosított vakvezető kutyákról.
Ezekben a törvényekben, amelyek a vakvezető kutyákra, illetve azok gazdáira vonatkoznak, jelentős eltéréseket tapasztalhatunk. Az egyes kormányok más-más mértékben szabályozzák a vakvezető kutyák kiképzését, illetve a kérelmezési eljárást. Az igen részletes franciaországi és kaliforniai szabályozástól egészen a kérelmezési eljárás szinte egyáltalán nem szabályozott németországi gyakorlatáig terjed. A tanulmányt a Réczicza White & Case LLP ügyvédi irodától kaptuk, adományképpen. Köszönjük! Tanulmány (324kB)

Tanulmányút a londoni Vakvezető Kutya Iskolában

Alapítványunk négy munkatársa 2008. április 29. és május 1. között a Londonban működő Vakvezető Kutya Iskola (Guide Dog School) vendége volt.

Ez az intézmény egyike az Angliában működő öt központnak. Évente körülbelül 1000 kutya kerül be az öt kiképző iskolába a kölyöknevelőktől, majd körülbelül négy hónapig tartó intenzív képzés után az ebek kikerülnek az átadó tanfolyamra.

Az átadó tanfolyamokat az ország 28 pontján működő irodák koordinálják. A kliensek három hétig gyakorolnak a leendő kutyájukkal, majd a tanfolyam végén megkapják a vakvezető ebet.

A kutyaellátás jól működő rendszerét egy kiterjedt, több évtizedes tapasztalatokkal alátámasztott tenyészési program alapozza meg. Tenyészetükben labrador retrieverek, golden retrieverek és német juhász kutyák vannak, illetve nagy számban alkalmazzák ezen fajták keverékeit.

Az ellenőrzött és jól bevált tenyészpároknak és almoknak köszönhetően displasia miatt elenyésző számú ebet kell kivenniük a képzési programból, az epilepszia is nagyon ritka a tenyészetükben. A képzésbe került növendék – azaz egy éves – kutyák mintegy 75 %-a válik be.

A brit biztosítási rendszer miatt a vakvezető kutya képzés a nagy társadalmi megbecsülésen kívül állami anyagi támogatást nem kap, teljes mértékben magánadományokból tartják fenn a szervezetet. Háromnapos látogatásunk során betekintést nyertünk az iskola marketing munkájába is. Számos olyan programjuk van, amelyekből számunkra hasznos ötleteket kaptunk.

Az iskolában folyó kiképzés során tanpályát csak a városi munka előtt, vagy már a nap végén használnak, leginkább a tréner-kutya kapcsolat erősítésére és az engedelmes munka felépítésére. Maximálisan kihasználják a város adta kiképzési lehetőségeket, ezzel a kutyákat a valós élethelyzetekre nevelik.

Tanulmányutunk alatt számos kiképzőt láthattunk dolgozni kutyáikkal, melyek különböző képzettségi szinten voltak. A hatékony kölyöknevelő programnak köszönhetően a képzésbe kerülő kutyák megkapják az alap engedelmes kiképzést, hozzászoktak a lakásban tartás körülményeihez, így a kiképzők első feladata az, hogy a kutyákat magukhoz szoktassák. A rendszer hátránya azonban, hogy sok kutyának problémát okoz a lakásból visszaszokni a kennel-tartásba. Az átadó tanfolyam sikerességét megalapozza, hogy az ebek könnyebben alkalmazkodnak a kennelek után újra a lakásban tartáshoz.
A kiképzők több mint egy évig tanulnak egy senior kiképző mellett. Egyszerre minden trénernek három kutyája van. Az instruktori képzés két évig tart, és ők végzik az átadó tanfolyamokat.

Az iskola vezetője szerint a két lépcsős szakmai rendszer (kutyakiképzők és instruktorok) hátránya, hogy a kiképzést végző trénerek nem találkoznak a kliensekkel, tehát nem látják, hogy a kutyáktól mit várnak a leendő gazdáik. Éppen ezért azt tervezi, hogy a kiképzőit „tanulmányútra” küldi az instruktoraikhoz, hogy tapasztalatot szerezzenek.
A tanulmányút közvetlen eredménye lett még egy további meghívás az intézmény által fenntartott egyik átadóközpontba, ahol az iskola rehabilitációs tevékenységét lesz majd módunk közelről megismerni. Szintén fontos eredmény, hogy angol kollégáink szakmai segítséget ajánlottak a nemzetközi szövetséghez (International Guide Dog Federation) való csatlakozásunkhoz.