„Menjünk ki!”

„Menjünk ki!” – erre a vezényszóra indulnak külső gyakorlatokra iskolánk növendékei. A jól ismert útvonal, amin keresztül naponta kijutnak, alkalmanként mesterséges torlaszokkal nehezített. Miért van erre szükség?

A problémamegoldó készség fejlesztése fontos része a vakvezető kutyák képzésének. A kutyában ki kell fejleszteni azt a tudást, hogy képes legyen felismerni azokat a körülményeket, amelyekben önállóan kell döntést hoznia. Ilyen helyzetet idézhet elő egyebek közt egy úttorlasz vagy egy útelterelés. Kiemelt fejezet ez a közlekedésben. Az országban egyedül a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskolában segíti rehabilitációs szakember – dr. Mezősi Tamás – ezt a tanulást.

Tanulóidejük elején biztonságos, mesterségesen rendezett környezetben tanulják, gyakorolják ezt a növendékek. Például úgy, hogy az épületből kifelé vezető úton különféle akadályokat építenek a kiképzők. A kutyának így fel kell mérnie, hogy merre kanyarodjon ahhoz, hogy probléma nélkül érhesse el a célját. A vakvezető kutya ugyanis tudja, hogy a gazdája nem lát. Tudja, hogy ő a kapocs a látássérült ember és a látók, illetve a látható környezet között.

Felvételünkön Bodza, iskolánk hamarosan vizsgázó növendéke gyakorol Vida Zoltán tapasztalati szakértőnk közreműködésével a mesterséges torlaszokkal átalakított teremben.
Zoli és Bodza az épített akadályok között.
Felvételünkön Bodza, iskolánk hamarosan vizsgázó növendéke gyakorol Vida Zoltán tapasztalati szakértőnk közreműködésével a mesterséges torlaszokkal átalakított teremben.
Zoli és Bodza gyakorlás közben.

Ezért is van akkora jelentősége annak, hogy tudjon önálló és helyes döntést hozni. A vakvezető kutyának meg kell tanulnia néha NEM-et „mondani” is. Úthiba, gödör vagy kikerülhetetlen akadály esetén a parancs megtagadása gazdája védelmében történik. A kutya megtanul mérlegelni. Így válnak az arra alkalmas kutyák hosszas képzés után igazi segítőkké, vakvezetőkké.

Ha Ön is szeretné, hogy egyre több látássérült ember élhesse a mindennapjait vakvezető kutyával, támogassa alapítványunk munkáját! Ennek minden lehetséges módját megtalálja, ha ide kattint.

  • Bejegyzés kelte :
  • Utolsó módosítás :
  • Szerző :
  • Kategória : Hírek