Kutyáink ott vannak az egész országban

Vakvezető kutyáink az ország számos pontján segítik gazdáikat. Cikkünkben összegyűjtöttük néhányukat, hogy elmeséljék kinek mit jelent a kutyájával való kapcsolata.

Igazi életminőség javulást hozott a pécsi Pál Dániel életében Kávé. 

A fekete labrador szuka gyorsan a gazdája kedvencévé vált. Ahogy azt Dániel elárulta, bár szigorú szabályokat állítottak fel, Kávé jelenlétének rendkívül sok áldásos hatása van.

„Vicces kacsintása a sorsnak, hogy Kávé hozzám került. Mert amúgy a kávé az egyik hobbim, van is egy kapcsolódó szabadalmam. Emiatt bizony már régóta az életem egyik nagyon fontos része a kávé, és bár nem én választottam ezt a nevet a kutyámnak, mégis nagyon sorsszerűnek tűnik” – mesélte Pál Dániel, aki mindennap hálát ad négylábú segítőtársáért, hiszen Kávé óriási életminőség változást hozott, például hogy vele most már bármikor (akár este vagy éjszaka is, ami addig lehetetlennek tűnt) ki mer menni az utcára.

Kávé a munkájába, a Pécsi Tudományegyetemre is elkíséri gazdáját, és szinte szó szerint segít ellátni egyetemi ombudsmani feladatait.

Egy vakvezető kutya egész életét felölelő összes költsége több, mint 5 millió forint. 
Kérjük támogasd adód 1%-ával a vakvezető kutyák kiképzését! 
1% adószámuk: 18449149–1–05
Kattints rá, így adhatod nekik: http://bit.ly/2Fisu28

A munkában és a magánéletben is száz százalékban támaszkodik kutyái segítségére Baranyai Zoltánné

Marika azon szerencsések közé tartozik, akire két baráthegyis segítőtárs vigyáz. Szilaj nyugdíjazása után ugyanis megérkezett otthonába Mese is, ám a két nagyon különböző személyiségű kutya remekül kiegészíti egymást.

A zalakomári 53 éves hölgy életébe még 2015-ben csöppent az első eb, és korábban elképzelhetetlennek hitt lehetőségeket és új utakat nyitott meg előtte.

József és Kürtös szinte apa-fia kapcsolatba kerültek

Bernhardt József és Kürtös kapcsolata egy óriási nyálas puszival indult, amit több hónapnyi felkészülés követett, majd 2020-ban meg is lett a gyümölcse a munkának, amikor közlekedési vizsgájukat teljesítették.

 József mozgássérült, így szinte úgy tanultak együtt mozogni, mint ahogy a gyerekek tanulnak járni. Kisebb-nagyobb nehézségek után kialakult a közös mozgásuk és megtanultak alkalmazkodni egymáshoz.

“Mostanra viszont teljesen összenőttünk, ha haza érek valahonnan, ahova nem vittem magammal, látni kellene mennyire boldog lesz, amikor újra találkozunk.”

Kürtös a kecskeméti és a szegedi közlekedésben hatalmas segítséget nyújt Józsefnek, hiszen Kürtös előtt kimerítő volt neki eljutni bárhová is, mind fizikailag, mind mentálisan, ellenben most szinte gond nélkül és biztonságérzetben közlekednek együtt mindenhol.

Sándor úgy érzi, Infra segítségével visszakapta az önállóságát

Korábban elképzelhetetlen biztonságot ad négylábú segítője a Kistelken élő Modok Sándornak. Infrával minden hétköznap közösen tesznek meg oda-vissza nyolc kilométert, hogy buszközlekedés hiányában gyalog jussanak el a férfi munkahelyére. A hosszú, várakozással teli munkaidő után jutalomként végül egy óriási játék vár mindkettőjükre.

Sándor és Infra mindennap megtesznek oda-vissza közel nyolc kilométert. A Csongrád megyei Kistelken ugyanis nincs buszjárat, ezért gyalog mennek a távolabb található Kézműbe, a munkába.

„Abszolút rá merem bízni magam, mert Infra nagyon nagy biztonságot ad. Mindig abszolút körültekintő és nyugodtan át merek menni vele az úton” – mondja Sándor.

Győri vakvezető kutyánk imád nyaralni

Borsodi Erzsébet és vakvezető kutyája, Gesztenye nagyon várják már a jó időt, hogy minél több időt tölthessenek a Győr közelében lévő nyaralóban, Szárföldön. Négy éve alkotnak párost, és mostanra teljesen összecsiszolódtak. A sárga labrador egy igazi királykisasszony, bármire hajlandó, ha ezzel örömet okozhat gazdájának.

„Gesztenye egy nagyon aranyos, vidám kutya. Imád hízelegni. Szinte lehetetlen úgy lehajolni, hogy ne adjon puszit. Mindig jókedvű és játékos” – mondja Erzsébet. A sárga labrador lány imád a nyaralóban, Szárföldön lenni. Mivel ide mindig vonattal mennek, ezért a vasútállomás felé rendkívül gyors ütemet diktál.

Sáfrányné Köbli Írisz és vakvezető kutyája, Dolly mostanra teljesen összecsiszolódtak. 

Mindent együtt csinálnak, Írisz úgy érzi, nem is kaphatott volna jobb kutyát, mint Dolly. Vele együtt még olyasmire is képes, amire korábban nem is gondolt volna. A páros Győrben él, itt közlekednek mindennap Írisz munkahelye és az otthonuk között.

„Nem is lehet szavakba önteni mit jelent számomra Dolly. Elképesztő, ahogyan gondolkodik, figyel rám, jobbat nem is kívánhatnék nála”.

Fahéj teljesen megváltoztatta Alexa életét

Vértesi Alexa gimnáziumi tanulmányainak utolsó előtti évében döntött úgy, hogy szeretne egy vakvezető kutyával együtt dolgozni. Miután megfogalmazódott benne a döntés, be is adta igénylését a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskolába, majd egy évre rá sikeresen egymásra találtak Fahéjjal. Idén augusztusban lesz 6 éve, hogy Alexa és Fahéj egymást segítik.