József és Kürtös szinte apa-fia kapcsolatba kerültek

Minden kezdet nehéz, tartja a mondás, ez különösen igaz Bernhardt Józsefre és vakvezető kutyájára, Kürtösre, ugyanis hiába volt meg a szimpátia közöttük az elejétől fogva, mégsem volt könnyű dolguk együtt. Kapcsolatuk egy óriási nyálas puszival indult, amit több hónapnyi felkészülés követett, majd 2020-ban meg is lett a gyümölcse a munkának, amikor közlekedési vizsgájukat teljesítették.

A felkészülési időszak Bernhardt József és Kürtös számára egy kicsit speciálisabb volt, ugyanis József mozgássérült, így szinte úgy tanultak együtt mozogni, mint ahogy a gyerekek tanulnak járni. Kisebb-nagyobb nehézségek után kialakult a közös mozgásuk és megtanultak alkalmazkodni egymáshoz.

Egy vakvezető kutya egész életét felölelő összes költsége több, mint 5 millió forint. 
Kérjük támogasd adód 1%-ával a vakvezető kutyák kiképzését! 
1% adószámuk: 18449149–1–05
Kattints rá, így adhatod nekik: http://bit.ly/2Fisu28

Mostanra kiváló csapatot alkotnak együtt, József elmondásai szerint apa-fiú kapcsolat alakult ki köztük:

„Ez alatt az egy év alatt sokkal jobban összeszoktunk Kürtössel, igazi családtag lett. A kezdeti időszakhoz képest, most már sokkal játékosabb, azonban az elején ez nem mindig volt így, akkor még nem igazán tudta, hogy mi az, amit megtehet és mi az, amit nem, sokáig nem tudta elengedni magát igazán. Mostanra viszont teljen összenőttünk, ha haza érek valahonnan, ahova nem vittem magammal, látni kellene mennyire boldog lesz, amikor újra találkozunk.”

Nem csak Kürtösnek jutott ebből a boldogságból, ugyanis József elmondásai szerint, amikor megtudta, hogy egy vakvezető kutyával fog ezentúl együtt dolgozni, nagy kő esett le a szívéről.

„Sokat változott az önbecsülésem, miután megtudtam, hogy lesz egy vakvezető kutyám, mondhatni tehernek éreztem magam a szeretteim és barátaim körében, ámde Kürtös személyében lett egy társam, aki bármikor ott van nekem és akiről tudom, hogy nem fogja soha azt mondani, hogy nem érek rá.”

Kürtös a kecskeméti és a szegedi közlekedésben hatalmas segítséget nyújt Józsefnek, hiszen Kürtös előtt kimerítő volt neki eljutni bárhová is, mind fizikailag, mind mentálisan, ellenben most szinte gond nélkül és biztonságérzetben közlekednek együtt mindenhol.

József a Szegedi Egyetem Pszichológia karának hallgatójaként a koronavírus előtt az egyetem Esélyegyenlőségi irodája által biztosított kollégiumban tartózkodott Kürtössel. Az elmúlt egy évben nem igazán volt negatív élményük közlekedésük során.

József kiemelte, hogy Szegeden és Kecskeméten is szeret közlekedni kutyájával. Szegeden azért, mert mindenhol kiválóan kiépített taktilis jelzések vannak, Kecskeméten pedig azért, mert a belvárosba érve szinte minden egy helyen van. József szerint maga a közlekedés Szegeden könnyebb, de Kecskeméten egyszerűen barátságosabb.

Beszélt arról is, hogy a vírus miatti korlátozások óta nem igazán járnak ki, leginkább Kecskeméten tartózkodnak. Ha idejük engedi, akkor szívesen járnak a kecskeméti vasút állomás melletti parkba, illetve a Csalánosi-erdőbe kikapcsolódni, ami a kecskeméti kutyások paradicsoma.