Ingyen adjuk a vakvezető kutyákat – sajtóközlemény

A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola minden esetben ingyen biztosítja a látássérült emberek számára a vakvezető kutyát. A kiképzés ütemét, ezáltal pedig a várakozási időt azonban a támogatások beérkezése határozza meg.

A sajtó tájékoztatatása
A sajtó tájékoztatatása

Tisztában vagyunk azzal, hogy a látássérült emberek akár néhány ezer forintot sem tudnának a napi megélhetésen túl költeni, ezért állami támogatás hiányában is minden esetben ingyen képezzük és adjuk át számukra a vakvezető kutyát. Sajnos az elmúlt időszakban ennek ellenkezőjéről szóló tudósítások jelentek meg a sajtóban. A helyzet tisztázása érdekében fontos hangsúlyoznunk, hogy ugyan egy vakvezető kutya kiképzése 1,5 millió forintba kerül, ezt a költséget azonban teljes egészében alapítványunk fedezi.

A vakvezető kutyát a látássérült emberek esetében alapvető szükségletnek tartjuk, hiszen lehetőséget ad arra, hogy biztonságosan közlekedjenek, teljes és önálló életet élhessenek. Így tudnak iskolába és munkába járni, és így családjaikra is kevesebb kötelezettség hárul.

Várakozás
Várakozás

Egy alkalmas kutya kiképzése átlagosan hat hónapig tart, utána közösen gyakorol, majd vizsgát tesz leendő gazdájával. Sajnos azonban előfordul, hogy egy vakvezető kutyára igénylést benyújtó látássérültnek ennél jóval hosszabb ideig kell várnia. A kutyák kiképzését a rendelkezésünkre álló anyagi források függvényében tudjuk végezni, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola ugyanis magánszemélyek és cégek támogatásából, illetve a felajánlott személyi jövedelemadó 1%-okból finanszírozza tevékenységét. Hosszú távú célunk, hogy a jelenlegi évi 12 helyett 30 látássérült személynek tudjunk vakvezető kutyát átadni, és ezzel megduplázzuk a Magyarországon egy év alatt átadott vakvezető kutyák számát.

Leendő vakvezetők
Leendő vakvezetők

A vakvezető kutyáknak igen szigorú fizikai és mentális követelményeknek kell megfelelniük. Leginkább a labrador retriever és golden retriever fajtájú kutyák válnak be, de közülük is csak minden ötödik bizonyul alkalmasnak erre a munkára. Javítja az esélyeket, ha a kutyákat kölyök koruktól erre a feladatra nevelik elő, de a napi több órás utcai speciális kiképzés csak egyéves kor felett kezdhető meg. A kutyákat ezt megelőzően széleskörű állatorvosi szűrővizsgálatnak kell alávetni, azonban az itt megfelelt kutyák mindegyikéből sem lesz még vakvezető kutya, ugyanis a mentális alkalmasságról csak a következő féléves intenzív képzés során lehet megbizonyosodni. A kutyák a speciális kiképzés végén kiképzőjükkel tesznek vizsgát, majd egy több hónapos gyakorlás következik a leendő gazdájukkal, amelynek végén jogszabály által megkövetelt közlekedésbiztonsági vizsgát kell teljesíteniük, s csak ezt követően veheti hivatalosan is használatba vakvezető kutyáját egy látássérült ember. Az alapítvánnyal való kapcsolatuk azonban a kutya teljes szolgálati ideje alatt fennmarad. A kiképzők segítséget nyújtanak a későbbiekben felmerülő problémák megoldásához és az alapítvány viseli az esetleg felmerülő drágább állatorvosi beavatkozások, műtétek költségeit is.

Ismerkedés
Ismerkedés

Kapcsolódó sajtóanyagok:

  • Bejegyzés kelte :
  • Szerző :
  • Kategória : Hírek