Így buliznak gazdáikkal a vakvezető kutyák

Hogyan szórakozik a látássérült gazdi és vakvezető kutyája? Benne járunk a nyárban, ezért tettük fel ezt a kérdést klienseinknek.

Minden válaszadónak más elképzelése van arról, hol és hogyan érzik magukat a legjobban. De ahhoz egyöntetűen ragaszkodnak a vakvezető kutyás gazdik, hogy hű társuk érezze jól magát és biztonságban legyen, amikor szórakoznak.

Általánosságban elmondható, hogy alapítványunk kliensei a kisebb, csendesebb koncertekre, színházba, moziba, kiállításra, táncolni, sőt fellépni mennek együtt szívesebben vakvezető kutyáikkal. Többen megemlítették, hogy a szabadtéri rendezvényeket, koncerteket részesítik előnyben a zárt tériekkel szemben, mert óvják a túl hangos zenétől négylábú társukat, és zárt térben – többek között – a helyszűke miatt is nehezebb a kutyás közlekedés. Jellemzően a szabadtéri és a zárt nagy rendezvényekre inkább látó segítővel mennek, mert a körülmények erősen akadályozzák a megszokott kommunikációt kutyájukkal: amikor az emberek egymás hangját se hallják, akkor a kutya jelzéseit szinte lehetetlen észrevenni.

Érdemes megemlítenünk, hogy minden kutya más, van pl. olyan vakvezetőnk, akit a gazdája szerint zavar a hangos zene, emiatt nem mennek olyan helyekre.

Tehát sok mindenen múlik, hogy hol szórakozhatunk együtt a leggyakrabban baráthegyis vakvezető kutyásokkal. Mutatunk néhány példát.

Iram a leggyakrabban „alter koncerteken” fordul elő

„Rengeteg helyre viszem magammal Iramot, ahol ismerem a környezetet, vagy a jelenlévők többségét. Rendszerint eljár velem alter koncertekre, vagy olyan kisebb helyekre, ahol biztonságban érzem őt, mert van olyan sarok, ahol el tudunk húzódni kicsit, ha szüksége van rá.

Ő egy minden lében kanál kutya, és ezzel együtt kommunikatív, de egy nagyobb rendezvényen, értsd fesztivál, meg se kísérelném dolgoztatni, vagy pórázon vezetni őt. A látó kísérőm hangját sem hallom, a kutya jelzéseit szinte lehetetlen észrevenni. A sima alterkocsmás koncerteken azért van lehetőségünk összepuszilni, vagy testkontaktban maradni, ez köztünk egy jó kommunikáció, és arra is van mód, hogy másokkal is kapcsolatba tudjunk keveredni, mert mindketten eléggé biztonságban érezzük magunkat is meg egymást is. Ez a tapasztalataim szerint kivitelezhetetlen egy nagyobb rendezvényen, szabadtéren, fesztiválon” – mondta Kállai Antónia, Iram gazdája.

Körte ügyes hajósnak számít és a rockkoncerteket sem veti meg

„Voltam már vele többször rockkoncerten, de csak szabadtérire viszem, messze megyünk a hangfalaktól, nem szeretném, ha károsodna a kislány hallása. Egyébként kiállításokra, színházba is jártunk már többször. Természetesen nem viszem bele olyan helyzetekbe, amik számára kellemetlenek lehetnek, de mivel a kutya a gazdájára hasonlít, nagyjából ugyanazokat a dolgokat szeretjük” – válaszolta Dombai Mihály, Körte gazdája.

Vacak volt már nagy hangzavaros rendezvényen, de inkább kihagyja ezeket

„Azt hiszem, mindhárom eddigi vakvezető kutyámmal voltam már nagyobb tömeget vonzó, hangzavaros rendezvényen és mindhárom jól tűrte. Fontos, hogy vagy végig, vagy az odavezető út egy részén csak kutyám munkájára támaszkodva tudtam biztonsággal közlekedni.

De alapvetően jobbnak látom őket az ilyenből kihagyni, mert pontos munkát elvárni egy efféle helyen nem szabad és képtelenség is, ha pedig nem munkájuk miatt vannak ott, csak gyötörjük vele az idegrendszerüket” – mondta Vacak gazdája, Lukács Ágota.

Demi nem szereti a hangos rendezvényeket, ezért nem is jár ilyenekre

„A nagyobb zajjal járó tömegrendezvényekre nem szoktam vinni, általában oda látó segítővel megyek. A kisebb zongoraestékre, csendesebb koncertekre elviszem, ahol kevesen vannak, ahol együtt tudunk lenni, esetleg elhúzódni valahova.

Demit nagyon zavarja a hangos zaj, egyébként a tömeggel nincs baja, csendes tömegben, piacon, tök jól el van. A hangosabb rendezvényeket nem szereti, én pedig oda nem viszem, mert nem kínzom ezzel” – mondta Demi gazdája, Bartus Barbara.

A zárt koncerthelyeken a lelátók olyan szűkek, hogy még egy ember lába is alig fér el hát még Dolly

„Dollyval voltunk már együtt csendesebb rendezvényeken, ott semmi gond nem volt és a tömeggel sincs baja, de a hangos és hosszan tartó koncertekre nem viszem magammal, oda segítővel megyek. Jobbnak látom, ha otthon marad, már csak azért is, mert az ilyen koncerteken nagy a tömeg, nem figyelnek az emberek, és könnyen ráléphetnek, amivel neki nincs baja, de minek kitenni olyan helyzetnek, amire egyébként nincs szükség. A zárt koncerthelyeken pedig a lelátók olyan szűkek, hogy még egy ember lába is alig fér el hát még egy kutya” – mondta Sáfrány Írisz, Dolly gazdája.

Jól bírja gazdája zongorajátékát, viszont Dandzsival nehéz táncolni, mert mindig vezetni akar…

„Dandzsival rengeteg helyre jártunk. Táncháztól koncerten át fellépőként és nézőként zenei táborig mindenhol voltunk. Egy hatnapos táborban a harmadik nap végére szokott lefáradni, úgyhogy egy nap szabadságot mindig kap, utána az utolsó napokra és a zárókoncertre velem tart. Gyönyörűen össze tud gömbölyödni a színpadon bárhol is játszunk.

Szabadtéri koncerteken is jártunk nézőként, dicsőítős istentiszteleten is, rengeteg helyen. Soha nem volt gondja semmivel, bár amikor az egyik táborban ritmusgyakorlatoztunk, és ehhez tapsot és lábdobogást is használtunk, akkor így nem igazán értette, hogy ki a viharnak tapsolok.

És még egy, benne vagyok különféle táncos projektekben, a táncolásomat értelmezi picit nehezebben, mert mindig akar jönni a bal oldalamra: vezetni, segíteni akar, jönni velem, ott lenni mellettem. Ez bármilyen olyan edzésre is érvényes, ahol ő szabadon van engedve, de a tánc az, amit a legkevésbé tolerál” – mondta Dandzsi gazdája, Kardon Annamária.

Míg a gazdija nagy buliba megy, Mokka a kényelmes helyén várja otthon

„Mokka szinte mindenhova elkísér engem. Mindig gondoskodom arról, hogy neki meglegyen a komfort: inni-, ennivaló, kényelmes fekvőhely a közelemben. A koncertet jól viselte és a tömegben is szépen helyezkedett, színház és mozi is pipa.

Természetesen, ha nagy buliba megyek vagy tombolni szeretnék, akkor addig ő a kényelmes helyén vár engem otthon. Szerintem néha-néha bármilyen fesztiválon vagy koncerten helyt tudnak állni.

Mokka olyan típusú, hogy pezseg, szeret szerepelni és általánosságban mindent élvez, amit együtt tehetünk” – mondta Lengyel Zsófia, Mokka gazdája.

Morzét a vízparton találjuk általában

„Én olyan helyre soha nem viszem a kutyámat, ahol nagyon nagy a hangzavar es a tömeg. Ha szervezett programra megyünk, megpróbálunk mindig olyat kitalálni, ahol ő is igazán jól érezheti magát. Általában nyáron mindig víz a vége, az a legjobb buli” – válaszolta Berta Brigitta, Morze gazdája.

 

Szép és biztonságos nyarat kívánunk minden párosunknak!