Az elengedés támogatása a kölyöknevelésben

Bonyolult folyamat előzi meg, amíg egy kölyökből vakvezető kutya lesz. A labrador kölykök egyéves korukig kölyöknevelőinkkel élnek. Az ezt követő elengedés nehéz folyamat lehet a kölyöknevelőink számára, ezért a következőképpen nyújtunk segítséget.

Az a leggyakrabban elhangzó kérdés a kölyöknevelés iránt érdeklődők részéről, hogyan tudják majd elengedni a nevelés végén a kutyát. Erre a kérdésre válaszol Balogh Ádám, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola pszichológusa, az elengedést segítő tréningek résztvevője.

Kötődnek a kötődésért

A vakvezető kutya kiképzése során számtalan fontos mozzanat van, amelyek mindegyike egy-egy lépcsőfok a segítő társsá váláshoz. Kiemelni közülük egy lépést, vagy prioritást alkotni nem igazán lehetséges, azonban egy időszak, és annak fejlődési lehetőségei, nehézségei és szépségei ritkán kerülnek hosszas kifejtésre.

Az alapítvány kölyökkutyái a kiképzésük megkezdése előtt önkéntes kölyöknevelőkhöz kerülnek, így kapják meg a szükséges gondoskodást, neveltetést. A kölykök ezekben a nevelőcsaládokban megkapják a megfelelő alapot, elsajátítják azokat a képességeket, hogy megfelelően tudjanak közlekedni, fegyelmezettek legyenek bizonyos helyzetekben, és ideiglenes gazdájuk oldalán megismerjék az őket körülvevő világot. A szocializáció során hozzászoknak a környezetükben található izgalmas emberekhez, eszközökhöz. Lényegében megtanulják, mikor milyen viselkedésre van szükség.

Van egy további fontos mozzanat ebben az időszakban. A kölykök kapcsolódnak a kölyöknevelőkhöz, így a kötődés kialakulásában nagy szerepe van a gazdájuknak. Ez a kötődés lesz az alapja annak, hogy kapcsolatot tudnak teremteni a kiképzőjükkel, vagy akár majd a látássérült gazdájukkal.

Miben fejlődnek közösen?

Ebben a folyamatban a kölyöknevelő is épül és fejlődik. Nem csupán bekerül egy szakmai kiképzési időszakba, amelyben a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola szakemberei segítik a nevelési munkálatokat és végigkísérik a páros együttműködését, hanem a kölyökkel közös foglalkozások során önmagáról is számtalan újat tanul meg. Egyfajta tükörként a kutya mindig mutatja majd érzéseinket, reakcióinkat, így önismeretünk, érzelmeink kezelése, kommunikációnk fejlesztése velejárója lesz a közösen eltöltött időnek.

Átadni, de hogyan?

A kölyöknevelés lezárásával az egyéves kutyák átkerülnek az alapítvány kiképző kollégáihoz, és a nevelők részéről ebben az eseményben van a legtöbb bizonytalanság, felmerülő kérdés. A kötődés, ami kialakul, jelentőssé válik, és nehéz érzelmi döntéssel jár ennek a megszakítása. A kölyöknevelő azonban ebben sem marad egyedül, néhány példa erre:

  • A teljes neveltetés és kiképzés során mindenki arra törekszik, hogy a kutyák megtanulják, ez egy nagy család, ahol nincs érzelmi, csak környezeti változás. Így egy másik személyhez átkerülni sok boldog pillanatot és rengeteg izgalmat jelent majd. Ilyen, amikor a kölyöknevelésből a kiképzési szakaszba lépnek.
  • A kapcsolat nem szakad meg véglegesen, hiszen nem veszteség, hanem átadás történik. A kutyák kapcsolatba maradhatnak bárkivel, akikkel életük során találkoztak. Nem zárjuk el őket a megismert világuktól.
  • Az elengedés az életünk része, hiszen ez jelenthet pozitív változásokat is. Amiben fejlődtünk, amiket megtanultunk, az velünk marad, és a kölyöknevelők tovább is fejlődhetnek akár egy új kölyök társaságában.
  • A kötődés – ami az elválásnál a nevelőnek nehéz lehet – jelenti a legnagyobb előnyt, mert a kutya a nevelője segítségével tanult meg kapcsolódni, így a folyamat enélkül elképzelhetetlen.

Átadást segítő tréning

Az átadásokat mindig megelőzi egy közös felkészülés, ahol kiképzővel, pszichológussal és további szakemberekkel tekintjük át, milyen érzések és gondolatok alakultak ki az egy év során, és melyek nehezítik, vagy talán könnyítik a nevelés lezárását. A több alkalmas zárt csoportos beszélgetések alkalmával nem a kutyákon, hanem a kölyöknevelőkön van a hangsúly. Fontos, hogy ezek valódi személyes beszélgetések, nem online alapúak.

Az átadást segítő tréningek résztvevői:

  • a kölyöknevelők és kutyáik
  • a kölyöknevelésben végig szakmai támogatást nyújtó kölyöknevelő koordinátor
  • alapítványunk szakmai vezetője, valamint egy rutinos kiképzőnk és pszichológus munkatársunk

Maga a tréning egy napon át tart a nyilvánosság kizárásával. Az átadással kapcsolatos gyakorlati és érzelmi, lelki kérdéseket, illetve az esetleges megakadásokat oldjuk fel.

Fontos, hogy egy év alatt olyan szoros kötődés alakulhat ki, amiről nehéz lemondani, főleg abban az estben, ha az érintett nem szeretne azonnal újabb kölyköt felnevelni, vagy nem folytatja a kölyöknevelést. Nehezítheti a búcsút valamilyen magánéleti probléma, munkahely- vagy lakhelyváltás. Továbbá az is, hogy a nevelők tudják, mit vállaltak, de nehéz elképzelni, hogy mi fog történni, emiatt újra előjönnek a bizonytalanságok, pl. melyik gazdihoz kerül a kutya, tud-e majd róla azután is, találkozhatnak-e stb. (Mindegyik kérdésre „igen” a válasz.)

A mi csapatunk együtt abban segít, hogy ne maradjon belső konfliktus a kölyöknevelőben. Annak, aki nehezebben nyílik meg csoportban, lehetőséget biztosítunk arra, hogy négyszemközt egyeztessen szakembereinkkel, amire számos példa van. Előfordul, hogy mi kezdeményezzük a folytatást, máskor a nevelő. A bizalmi kapcsolat ekkorra már régen kialakult, és lehetővé teszi mindezt.

Ahogyan a nevelés során is fontos a megfelelő felkészültség, így az átadáshoz is elengedhetetlen, mert csak ezáltal válik teljessé ez a közös élményekben gazdag időszak. Így válik valódi küldetéssé, kihívásokkal, szép és boldog pillanatokkal.

Kölyöknevelőket keresünk az ország minden tájáról!

 

Az érdeklődők részt vesznek egy képzésen, amely július 6-án lesz Budapesten.

Az aktív kiskutyák egy évet töltenek önkéntes kölyöknevelőinknél, azután vakvezető képzésbe kerülnek, de a kapcsolat nem szakad meg.

Kérjük, hogy azután hozz végső döntést, miután végigolvastad a kölyöknevelésről szóló írást: https://barathegyisegitokutya.hu/kolyokneveles

Azután töltsd ki a jelentkezési lapot, ami szintén a fenti linken található.

Köszönjük!

A nyitó képen kilépzőnkkkel gyakorolnak kölyöknevelőink.