A Helsinki repülőtér kutyákat használ a Covid-os utasok kiszűrésére

Négy Covid-19 kiszűrésére kiképzett kutya kezdte meg munkáját a helsinki repülőtéren egy állam által finanszírozott kísérleti program keretében, amely a finn kutatók reményei szerint olcsó, gyors és hatékony alternatív módszert kínál az emberek vírusvizsgálatára.

Egy kutya 10 másodpercen belül képes észlelni a koronavírus jelenlétét, és az egész folyamat kevesebb, mint egy percet vesz igénybe, állítja a vizsgálatot felügyelő Anna Hielm-Björkman, a Helsinki Egyetem munkatársa.

“Ez nagyon ígéretes” – mondta Hielm-Björkman. „Ha működik, akkor más helyeken jó szűrővizsgálati módszernek bizonyulhat”, például kórházakban, gondozóházakban, valamint sport- és kulturális rendezvényeken.

A poggyász összegyűjtését követően az érkező nemzetközi utasokat arra kérik, hogy törlőkendővel tapintsák meg a bőrüket. Egy külön fülkében a törlőkendőt tartalmazó főzőpoharat ezután a különböző kontrollillatokat tartalmazó poharak mellé helyezik – és a kutya szimatolni kezd.

Ha a kutya azt jelzi, hogy észlelte a vírust – általában csikorgatással, mancsolással vagy fekvéssel -, az utasnak azt javasolják, hogy a kutya jelzésének igazolása érdekében végezzen egy ingyenes standard polimeráz láncreakció (PCR) tesztet, az orrjárat hátsó részéből pálcikával történő mintavétellel.

Az egyetem előzetes tesztjeiben a kutyák – amelyeket sikeresen alkalmaztak olyan betegségek, mint a rák és a cukorbetegség kimutatására – közel 100% os pontossággal képesek voltak azonosítani a vírust, még napokkal azelőtt, hogy a betegnek tünetei lettek volna.

A tudósok még nem biztosak abban, hogy pontosan mi az, amit a kutyák szimatolnak, amikor észlelik a vírust. Egy júniusban közzétett francia tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy „nagyon komoly bizonyíték áll rendelkezésre” arra vonatkozóan, hogy a Covid-pozitív emberek verejtékszaga eltér azokétól, akiknél nem volt vírus, és hogy a kutyák észlelni tudták ezt a különbséget.

A kutyák a Covid-19-et is sokkal kisebb molekuláris mintából képesek azonosítani, mint PCR teszthez szükséges, a Helsinki Airport szerint, és csupán 10-100 molekulára van szükségük a vírus jelenlétének kimutatásához a laboratóriumi vizsgálatokhoz szükséges 18 millióhoz képest.

Vantaa, a város, ahol Helsinki nemzetközi repülőtere található, hatóságai szerint az elmúlt négy hónapra eső kísérleti program 300 000 euróba került, amely szerinte lényegesen alacsonyabb, mint a laboratóriumi alapú vizsgálati módszerek esetében.

Habár a Covid-19 köztudottan megfertőzi a nyérceket és macskákat, Hielm-
Björkman szerint a kutyák nem rendelkeznek a vírus fertőzéshez szükséges
receptorokkal, és úgy tűnik, hogy nem könnyen fertőződnek meg. Nincs bizonyíték arra sem, hogy képesek lennének a vírust emberekre vagy más állatokra továbbítani.

Az állatok szagfelismerésével foglalkozó finn szervezet, a Wise Nose összesen 16 kutyát képez ki a projekt számára, amelyek közül 10 várhatóan a repülőtéren dolgozhat. Kettő műszakban fognak dolgozni, négyük – ET, Kossi, Miina és Valo – szerdán kezdte meg a munkát.

Ausztrália, Franciaország, Németország és Nagy-Britannia kutatói hasonló
projekteken dolgoznak, de Finnország az első olyan ország Európában, amely kutyákat kezdett munkába a koronavírusos betegek kiszűrésére. Hasonló kezdeményezés kezdődött a dubai nemzetközi repülőtéren a múlt hónapban.

  • Bejegyzés kelte :
  • Utolsó módosítás :
  • Szerző :
  • Kategória : Hírek