Vakvezető kutyák világnapja 2014

2014. április 27.  a Vakvezető Kutyák Világnapja
1994-óta a Vakvezető Kutyakiképző Iskolák Világszövetségének http://www.igdf.org.uk/ javaslatára  világszerte április 27-én hívják fel a figyelmet a vakvezető kutyák fontosságára. Magyarországon a látássérült emberek alig 1%-át segítik még vakvezető kutyák, pedig a vakoknak és gyengén látóknak nagyobb segítséget jelentenek a mindennapokban, mint bármelyik élettelen segédeszköz. Ezért a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola, mint a Vakvezető Kutyakiképző Iskolák Világszövetségének egyetlen magyar tagjelöltje minden évben kiemelt hangsúlyt fektet a világnap méltó megünneplésére. 2014-ben ebből az alkalomból Budapesten a Művészetek Palotájában (MÜPA) ünnepi érzékenyítő programot tartunk, melynek során a “Vakvezető kutyákkal a tömegközlekedésben” című rajzpályázatunk eredményhirdetésére is sor kerül.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
időpont: 2014. Április 27. 10:00-13:00
helyszín: Budapest, Művészetek Palotája (MÜPA)
“Vakvezető kutyákkal a tömegközlekedésben” című rajzpályázat eredményhirdetés: 12:45-kor

Vakvezető kutyák világnapja plakát

Vakvezető kutyák világnapja

Posted in Hírek | Leave a comment

Szakmai nap

Márciusban ismét szakmai napot tartottunk kiképzőink részvételével. Ezen a napon az elméleté volt a főszerep, hisz ki kellett dolgoznunk egy egységes követelményrendszert a vakvezető kutyák kiképzésével kapcsolatban. A sok elmélet után jöhetett a gyakorlás. Első lépésként visszatalálós feladatban vettünk részt, nem is akárhol, Tapolcán, meglehetősen egyenetlen, hepe-hupás talajon, a szállítószalag mellett. Nem volt könnyű, de mindenki megbirkózott a feladattal. Végül visszaérve a Központba az épület egyik termében felállított akadálypályán kellett végigmennie a kiképzőknek a tanuló kutyáikkal. Egy igazán nehéz, ugyanakkor felejthetetlen és vidám napot tölthettünk el együtt.

Móni és Morris lépcsőzik :)

Móni és Morris lépcsőzik :)

Íme az út :) ( Móni és Morris, Gábor és Lara)

Íme az út :) ( Móni és Morris, Gábor és Lara)

Akadálypályán küzd Marcsi és Kira

Akadálypályán küzd Marcsi és Kira

 

Posted in Hírek | Leave a comment

“Csukott szemmel bízhatsz bennünk” a Lurdy-házban

Egy Látszerész Konferencián és Vásáron vehettünk részt a Lurdy-házban, ahol sok lelkes érdeklődővel találkozhattunk. A bátor jelentkezők az illatfelismerő játék során Lukács Ágota és Vacak segítségével megtapasztalhatták, hogy mennyire fontos információkra tehetünk szert a szaglás által. Tárgyfelismerő játékban is részt vehettek Bartus Barbi és Demi irányításával, illetve játszhattak Pozsgay Dórival és Ébennel látássérültek számára készített készségfejlesztő játékokkal. Mind emellett természetesen lehetősége nyílt mindenkinek, hogy fedett szemmel kipróbálhassa milyen vakvezető kutyával közlekedni. Ebben az életre szóló élményben látogatóink segítségére volt, Piroska Diamonddal és  Marcsi Texel és Mayával. Kollégáink és önkénteseink mellett egy nevelő családunk is ellátogatott a rendezvényre, ahol Eper a vakvezető kutya tanuló minden látogatót elbűvölt. Nagyon jól éreztük magunkat, köszönjük a meghívást.

Dórival egy kis amőba

Dórival egy kis amőba

Eper a sztár :)

Eper a sztár :)

Egy bátor kisfiú

Egy bátor kisfiú

Egy új barátság kezdete :)

Egy új barátság kezdete :)

 

További képek itt

 

Posted in Hírek | Leave a comment